Annons

Malmö ökar nästan med ett helt Kristianstad

Malmö De kommande fyra åren kommer Malmös befolkning att öka med 33 000 invånare, visar en ny prognos. Det är nästan ett helt Kristianstad. Nu kräver kommunen statlig hjälp.

Aldrig tidigare har Malmös befolkning ökat så mycket som nu. Malmö stad väljer därför att skriva upp prognosen med 62 procent, från tidigare beräknade 5 000 nya Malmöbor per år till 8 250 personer årligen. Det handlar om sammanlagt 33 000 personer åren 2016 till 2019. Den tidigare beräkningen visade på en befolkning på 350 000 år 2025 men redan senast år 2019 kommer antalet Malmöbor vara upp i 350 000 personer. Skälet till att staden tagit fram en ny befolkningsprognos är den snabba tillströmningen av människor på flykt. I ett pressmedelande skriver man att Malmö ska vara ett föredöme för hur Sverige hanterar situationen med många nya invånare på kort tid.

Hur då?
– Det är därför vi gör prognosen redan nu, för att kunna sätta igång arbetet med att hantera ökningen. Vi har klarat stora utmaningar tidigare även om situationen nu är exceptionell. Vi är beredda på att göra vad som krävs, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Malmö har redan ont om bostäder och för att kunna möta befolkningsökningen räknar kommunen med att det behöver byggas 4 000 bostäder per år, de kommande åren. I år färdigställs 1 800 bostäder. Malmö stad efterlyser därför en förändring av regelverket så att produktionstiden för bostäder kortas.

– Det är väsentligt att bostadsbyggandet ökar. Det har börjat ta fart men det är klart att 4 000 nya bostäder per år är jättemycket. Ska vi klara det krävs regelförändringar, vi behöver tänka nytt och kreativt, kanske jobba mer med tillfälliga bygglov. Framför allt behöver vi ett statligt investeringsstöd som riktar sig till bostadsbyggandet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Alla kommunala förvaltningar har fått i uppdrag att undersöka hur befolkningsökningen påverkar deras verksamhet. Samtidigt kräver Malmö stad, återigen, att systemet med ebo, eget boende, görs om.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Vi vet av erfarenhet att drygt 50 procent av alla som kommer till Sverige flyttar till eget boende. De som flyttar till Malmö och själva klarar av att ordna sitt boende ska vara välkomna men fungerar det inte och man inte löser sin bostadsituation själv vill vi att staten tar tillbaka ansvaret, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Annons

Förslaget, som både S och MP i Malmö står bakom, innebär att staten ska ta tillbaka ansvaret för att dem som inte löser sitt boende själva.

– Då får man antingen flytta tillbaka till en anläggning eller bli placerad i en annan kommun. Annars riskerar man fastna i fälla där man är beroende av socialtjänsten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

Så många bor i:

Malmö 318 107

Annons

Lund 115 968

Kristianstad  cirka 37 000

Trelleborg cirka 28 290

Ystad cirka 18 350

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.