HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Många betalar alldeles för mycket utan att veta om det

Nyheter Allt fler blir medvetna om hur man får ner elräkningen – men de som riskerar att förlora mest på sina elavtal blir inte färre, visar ny statistik.

I juni hade drygt 44 procent av elkunderna rörligt pris, vilket är den högsta andelen hittills i statistiken från Energimyndigheten.

− Ökad kundmedvetenhet om sina elavtal och de låga elpriser som just nu råder på marknaden är orsaker till denna utveckling, säger Daniel Andersson, analytiker på myndigheten.

Läs ocksåLåginkomsttagare bor med äldst värmesystem – därför slår energikrisen hårdast mot dem

Samtidigt har andelen elkunder med anvisade avtal bara sjunkit marginellt, från 14,9 procent i juni 2014 till 14,5 procent samma månad i år. Det handlar om hundratusentals hushåll som inte har gjort något aktivt val i samband med flytt och som därför ofta betalar alldeles för mycket för den el de förbrukar. Dessutom betalar många av dem faktureringsavgift, något som inte får tas ut på kontrakt tecknade efter förra sommaren.

Detta trots att såväl myndigheter som Energimarknadsinspektionen och organisationer som Hyresgästföreningen försöker få konsumenterna att få upp ögonen för frågan, bland annat genom ett krav på att kunden får information på fakturan om att det handlar om ett anvisat avtal och vad det innebär.

− En egen teori som jag har är att det finns en hel del kunder som inte vet att man kan byta, säger Hyresgästföreningens energiexpert Hans Dalin.

Annons
Läs ocksåChocken: Alla Popova, 85, får högre elräkningar än hyraSkyhög el Danderyd

− Man vinner alltid på att inte ha ett anvisat elavtal.

Mattias Johansson, konsumentrådgivare på Energimarknadsinspektionen, misstänker också att många kunder inte vet om att de har anvisade avtal.

− En annan teori är att många av de kunder som har sådana avtal inte har så stor förbrukning samtidigt som man ska välja så mycket i dag – och då prioriterar man kanske inte just det valet.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

Detta trots att det inte är svårt att byta.

Annons

− Det känns som en ganska liten insats att ringa ett telefonsamtal för att spara pengar som man betalar i onödan.

Läs också Dags att välja elavtal? Tänk på det här så undviker du fällorna Hyresgästerna fryser och bostadsbolaget skyller på dåliga elavtal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.