Annons

Många frågetecken kring Aros Energideklarationer

Tobo Frågetecknen kring den nya hyresvärden är många i Tobo. I förra veckan gjorde Hyresgästföreningen och miljökontoret en samlad insats för att dokumentera brister i lägenheterna.
Foto: Monika Steczkó
Hyresgästerna Simon Johansson och Lotta Hylla är trötta på turerna kring husen de bor i och att de olika hyresvärdarna låter lägenheterna förfalla.

För ett par veckor sedan fick Fagerhyltans hyresgäster i Tobo via lappar i trappuppgångarna reda på att de fått en ny hyresvärd: Aros Energideklarationer. Strax därpå kom nästa oväntade nyhet – bolaget har fått godkänt på sitt anbud till Migrationsverket om att starta asylboende i tre av husen. I åtminstone ett av husen bor det hyresgäster.

Även om husen bytt ägare de senaste åren har underhållet hela tiden varit eftersatt. De hus som ska erbjudas åt asylboende har dock nyligen renoverats av den förra hyresvärden Fagerhyltan. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I onsdags gjorde Hyresgästföreningen tillsammans med miljökontoret i Tierp en samlad insats och gick runt och knackade dörr i området för att dokumentera bristerna. En av dem som visade upp sin lägenhet var Marcus Thorell, som har ett mögel- och fuktskadat badrum. Han misstänker att fukten spridit sig till det intilliggande vardagsrummet, problem som ingen hyresvärd hittills tagit itu med.

– När jag mejlade hyresvärden fick jag svaret att han hade svårt att tro att det var så här, säger han.

Syftet med aktionen är att ansöka om ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden och kräva att hyresgästerna får sänkt hyra. Att ägaren nyligen har bytts spelar ingen roll.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

– Vi förutsätter att Aros Energideklarationer känner till vilket skick fastigheterna befinner sig i. När man tar över ett fastighetsbestånd har man ju gjort en besiktning, säger Jessica Sivsdotter, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Samma kväll höll Hyresgästföreningen i ett bostadsmöte för Aros Energideklarationers hyresgäster i Tobo.

Runt 25 hyresgäster samlades  i Folkets hus, många av dem luttrade men också uppgivna. Frågetecknen var flera kring den nya hyresvärden.
– Hur får jag tag på den nya ägaren? Om jag vill säga upp min lägenhet, vart vänder jag mig då? undrar en hyresgäst.
– Är det inte samma hyresvärd hela tiden? Det är bara namnet som ändras, säger en annan.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Lotta Hylla har problem med mögel, dålig ventilation och ljudisolering i sitt hem.
– Jag orkar inte längre. Jag har funderat på att ställa mig i kö för bostad någon annanstans. Men jag trivs så bra härute, och så har jag så himla billig hyra, säger hon.

Annons

Hon skräms av tanken på att Aros Energideklarationers planer på  asylboende.
– De som kommer hit som flyktingar behöver hjälp, och så ska de bli utsatta för de här människorna, säger hon.

Det finns flera tveksamheter kring ägarbytet. Fagerhyltan AB  sålde hela sitt bestånd i Tobo till Aros Energideklarationer. I början på oktober sa Fagerhyltans vd Marcus Hamberg till Hem & Hyra att han inte längre har något med fastigheterna i Tobo att göra och att han önskar de nya ägarna lycka till. Men den 17 september gjorde Aros Energideklarationer en ändringsanmälan till Bolagsverket. Av dem framgår att Fagerhyltan äger 51 procent av Aros Energideklarationer.

Enligt flera uppgifter ska Johan Stendahl, tidigare ägare till husen och 2011 utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar, ha kopplingar till Aros Energideklarationer. Johan Stendahl har själv nyligen dementerat detta för Hem & Hyra. Men i augusti ringde han till Hyresgästföreningen i Norrland och uppgav att han är kontaktperson för bolaget.

– Mycket pekar på att det är samma personer med Johan Stendahl i spetsen som ligger bakom Aros Energideklarationer, säger Johan Hermansson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i region Norrland.

I ett mejl till Hem & Hyra dementerar Aros Energideklarationers Michael Sterner att Johan Stendahl har något med bolagets verksamhet att göra. Inte heller har Stendahl anlitat honom som sin advokat, skriver han. Men i maj anmälde Sterner till Uppsala tingsrätt att han är ombud för Stendahls konkursade bolag Toboholm Fastigheter i en pågående process mot Hyresgästföreningen.

Sterner skriver vidare att enligt vad han fått vetskap om har alla fel som inrapporterats av hyresgäster åtgärdats. ”De lägenheter som skall erbjudas åt asylsökande har vi och Migrationsverket besiktigat och de är i mycket gott skick”, står det i mejlet.

Läs våra tidigare artiklar om Tobo:

/uppsala/aros-energideklarationer-vill-starta-asylboende-i-tobo

/uppsala/dalig-lonsamhet-orsak-till-forsaljning

Annons

/uppsala/fagerhyltan-salde-tobo-hus-utan-att-informera-hyresgasterna

/uppsala/skandalvard-tanker-stamma-hem-hyra

/uppsala/problemen-fortsatter-hyresgaster-i-tobo

/riks/de-bor-hos-en-av-sveriges-varsta-vardar

/uppsala/tvangsforvaltning-i-tobo

/uppsala/hyresgaster-i-tobo-far-ingen-snorojning

 

Fakta: Fastigheterna i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd. 

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.

Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på närmare 23 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel.

Hösten 2013 sålde Fagerhyltan husen till Aros Energideklarationer.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.