HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många välkomnar tystare årstid

Gävleborg Nu kan många hyresgäster andas ut och njuta av ostörd nattsömn igen. Sommaren är slut och raggarbilarna ställs in och musikanläggningarna tystnar. Bilarna och den höga musiken är ett svårlöst problem. Fler möten mellan raggare och hyresgäster behövs och polisen funderar på om störningarna går att rubricera som ofredande visar Hem & Hyras undersökning.
Foto: Josefine Engström
Hösten är här och raggarbilarna tystnar, till glädje för många hyresgäster.

Hälsingland är ett biltätt landskap. Räknat per 1 000 invånare finns i till exempel Nordanstigs kommun 685 personbilar, mest i Gävleborgs län. Det betyder att många invånare äger fler än en bil och en hel del av dem är raggarbilar.

Men bilarna stör. Och de musikanläggningar som numera är mobila kan bokstavligen få väggar att skaka hos de hyresgäster som bor vid de populäraste bilstråken.

Läs ocksåSå tycker partierna om äldres boende i Östergötland

Andrea Nilsson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen ser möten som den bästa lösningen på problemen:

– Jag tror det bästa är att träffas. När det gäller trygghetsfrågor är det alltid bra att lära känna varandra. Det är svårare att jävlas men den man känner. Ett möte mellan raggare och hyresgäster kan ordnas genom Hyresgästföreningen och kanske kan man ha med polisen och hyresvärdar också.

Dick Gillving i Gävle ordnade ett möte mellan boende och raggare för ett par år sedan när hyresgästerna på Söder i Gävle klagade på nattligt oväsen. Problemen försvann men har nu börjat igen och mötena behöver följas upp menar han.

Läs ocksåLinda Ahonen får rätt mot konkursad hyresvärd

– Folk är rädda för raggare, men det ska man inte vara. Bjud in till möte och förklara hur det känns att inte få sova. Jag tror att man behöver ha möten kontinuerligt.

Dick Gilling menar att den höga musiken är ett problem även för raggarna.

– Raggare kommer alltid att låta, det gjorde jag också när jag var ung men det måste vara någon måtta! De här ljudanläggningarna är en avart och det förstör för oss riktiga raggare.

Läs ocksåNu hör SBB till Dalarnas största

Rent rättsligt är det svårt att komma till rätta med problemet med hög musik och dundrande motorer. Regeringen förbereder en ny lagstiftning om huruvida hög musik på gator och vägar ska betraktas som ofredande. En sådan tolkning skulle kunna ge polisen möjlighet att bötfälla högljudda bilförare.

Polisen i Arvika har under sommaren tolkat trafikförordningen så att en förare som spelar hög musik i bilen inte kan sägas vara fullt uppmärksam i trafiken. Därför kan polisen bötfälla föraren. Huruvida det är en framkomlig juridisk väg återstår att se.

 

 

 

Fakta: Biltätt i Hälsingland

Nordanstig 685
Ovanåker 598
Ljusdal 575
Ockelbo 574
Hofors 570
Kommuner i Gävleborg med störst antal personbilar
per 1 000 invånare enligt Trafikanalys, trafa.se.

Läs också Svårt ragga i Hylte Växjö satsar på bo-hjälp till nyanlända

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.