Annons

Manifestation mot oroligheterna i Skäggetorp

Linköping Oroligheterna i Skäggetorp har spridit otrygghet bland dem som bor där. På torsdag ordnar Hyresgästföreningen en trygghetsvandring och en manifestation mot skadegörelse och våld.
Foto: Jenny Knutsson
Kenneth Weiss är nybliven ordförande för Hyresgästföreningen i Linköping och Skäggetorpsbo.

De senaste veckorna har det varit oroligt i Skäggetorp, som är ett av Östergötlands största bostadsområden. Olika gäng och polisen har hamnat i bråk. Bilar har brunnit och det har också förekommit annan skadegörelse och misshandel.

– Många invånare har blivit oroliga och vill inte gå ut när det är mörkt. Det är en tillräcklig indikation på att något måste göras, tycker Kenneth Weiss, ordförande för Hyresgästföreningen i Linköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att dra ett strå till stacken ordnar föreningen en trygghetsvandring på torsdag.

Sådana brukar ofta handla om att titta på belysning, buskage och liknande. Hjälper det i den här situationen?

– Man känner sig mer trygg om belysningen är bra och om man klipper ner buskar så att det inte är så lätt att gömma sig i dem. Det blir också ett tillfälle för de boende att komma med andra förslag om vad som bör göras, säger Kenneth Weiss.

Annons
Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Efter trygghetsvandringen hålls en manifestation i aktivitetsparken mitt i området. Programmet har inte tagit full form ännu, men Kenneth Weiss hoppas att det ska bli ett tillfälle för invånarna att visa vad de tycker och kanske påverka politikerna i kommunen.

Men han tycker att det är svårt att säga vad som mer bör göras för att området ska bli lugnare, och vad oroligheterna beror på.

– Arbetslösheten är hög, högre än genomsnittet, och den har ökat snabbare än på andra håll. Man blir mer rastlös när man inte har något att göra, säger Kenneth Weiss men tror inte att det är hela förklaringen.

Läs ocksåDe kämpar i motvind för att bli fler

Du bor själv i Skäggetorp. Vad har du märkt av händelserna?

– Framför allt att det har varit mer aktivitet från polisens sida i området. I den delen där jag bor har det varit lite stökigt, men inte märkts så mycket annars. Det är runt Skäggetorps centrum som det mesta har hänt.

Annons

Är du rädd när du går ut?

– Ja, i alla fall om jag går själv. Då håller jag uppsikt över vilka andra personer som finns i närheten.

I kväll hålls dessutom ett medborgarmöte för allmänheten i Skäggetorpsskolan.

Läs också Områden kan strykas från lista 25 000 steg för ett tryggare Ryd Allt färre brott i utsatta områden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.