Annons

Marija vill satsa i Växjö

Kronoberg Hyresgästföreningens Växjöförening gör en omstart. Det ska bli fler aktiviteter och föreningen ska synas mer i samhället. Marija Regnander är en av eldsjälarna.
Foto: Annika Wallsson
Marija Regnander sitter i styrelsen för Växjöföreningen och är en av eldsjälarna som vill få fart på Hyresgästföreningens verksamheter.
Hallå där, Marija Regnander. Du är vice ordförande i Växjöföreningen. Ska det bli mer liv i Hyresgästföreningen i Växjö nu?

– Ja, det hoppas alla vi i styrelsen. Vi vill bygga upp Växjö och få i gång verksamheter igen. Och även få med Tingsryd och Uppvidinge som ligger under Växjöföreningen. Men det är för oss som för många ideella föreningar. Det är svårt att få folk att engagera sig. Jag tror att vi måste vara ute mer.

Vad menar du med att vara ute mer?

– Vi måste synas och öppna upp för män-niskor som vill engagera sig. Just nu håller vi till exempel på att rusta upp en lokal på Romalyckan tillsammans med Växjöbostäder. Den har varit så skabbig att den inte ens gått att hyra ut. Men nu ska vi mysa till det. Genom detta har vi även fått kontakt med en hyresgäst som är intresserad att starta upp olika verksamheter i lokalen.

– Vi har även beslutat att vi alltid ska ha Hyresgästens dag i september, även om det inte är val som det var när vi ordnade det i år.

Annons
Men hur får ni fler aktiva?

– Jag tror exempelvis att det kan vara enklare att bilda arbetsgrupper. Då slipper man skriva styrelseprotokoll. Det kan vara ett bra sätt att börja på och så kan det kanske leda till en lokal hyresgästförening så småningom. Jag tror även på husombud, som kan fånga upp vad hyresgästerna vill. Jag tror också att vi måste samarbeta mer med andra.

Nästan hela Kronoberg är en vit fläck när det gäller lokala hyresgästföreningar, visade vår kartläggning tidigare i år. Hur tänker du kring det?

– Jag tror att många kan känna sig bortglömda. Vi gör ju detta på vår fritid men vår största styrka är att vi är både förtroendevalda och anställda. Men det är också vår största svaghet. Därför är ett samarbete och rak och tydlig kommunikation livsviktigt. Det jobbar vi på och det måste bli bättre. Återkoppling är något som hyresgäster och medlemmar stör sig på att det inte har funkat så bra, speciellt på högre nivå än lokalt.

– Vi måste visa att vi tar medlemmarna på allvar. Jag tror också att vi måste ha lite roligare än vi har nu. Till exempel familjefester. Det behöver inte vara så avancerat men vi behöver ha det oftare. Där får vi även till ett viktigt samtal med hyresgästerna. Det är viktigt att vi syns och att hyresgästerna känner att de kan komma till oss.

Annons
Vad har hänt om fem år?

– Om fem år hoppas jag att vi har många många fler lokala hyresgästföreningar. Det är jättebra att vi nu ska ha två verksamhetsutvecklare i Kronoberg, i stället för en som det var tidigare. Det ger bra förutsättningar för ett bra samarbete mellan förtroendevalda och anställda. Och även med andra.

Fakta: Marija Regnander

Ålder: 53 år.

Bor: I en hyreslägenhet, en tvåa på Gamla norr i Växjö.

Familj: Ja. Och katten Hampuz som är viktigast och styr hela familjen (skratt).

Gör: Kulturarbetare, skådespelare, mångsysslare.

Övrigt: Älskar teater och kultur. Är en föreningsmänniska. Intresserad av mycket, är nyfiken och kreativ. ”Jag har mycket åsikter.”

Läs också Guide till hemförsäkringar Svag lokal närvaro i Kronoberg Växjö satsar på bo-hjälp till nyanlända Partierna tycker till om Arabys framtid Mustafa har fokus i höstens val Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.