HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mark Levengood är vår drömgranne

Nyheter Om svenskarna får välja har de helst en glad finlandssvensk programledare och författare boendes intill. Fyra femtedelar av tycker sig känna sina grannar.
Foto: SVT
Mannen på andra sidan väggen. Om svenskarna får välja.

På uppdrag av Hyresgästföreningen har marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo tagit reda på vilken svensk kändis svenskarna helst har som granne.

De svarande har fått välja mellan 44 kända svenskar eller lämna sitt eget alternativ.

Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

Allra mest omtyckt är Mark Levengood, tv-legendar och författare med en alldeles oemotståndligt sympatisk personlighet. Hela 34 procent av kvinnorna vill ha honom som granne, jämfört med 19 procent bland männen. Det ger en genomsnittlig slutpoäng på 26 procent.

Näst mest populär, och därmed den mest omtyckta kvinnan, är kronprinsessan Victoria, som 19 procent vill ha boendes i dörren bredvid.

– Många svarar också att de vill ha precis de grannar de har idag, det är kul. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det funkar bra i bostadsområdet, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta"

Egenskaper som vi svenskar uppskattar hos våra grannar är att de hälsar samt lånar ut verktyg eller matvaror vid behov. Totalt uppger 80 procent av svenskarna att de känner sina grannar.

Det råder dock stor skillnad mellan åldersgrupperna. Endast 46 procent av svarspersonerna under 29 år anser att de känner sina grannar, jämfört med 91 procent hos gruppen som är över 50 år.

Fakta: Våra tio favoritgrannar

Mark Levengood, 26 procent
Kronprinsessan Victoria, 19 procent
Peter Forsberg, 18 procent
Ernst Kirchsteiger, 18 procent
Carina Berg, 18 procent
Benny Andersson, 18 procent
Måns Zelmerlöw, 17 procent
Carolina Klüft, 16 procent
André Pops, 16 procent
Sanna Nielsen, 16 procent

Läs också Lämnade Hyresgästföreningen – strider om att ta över HSB Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik Så förhandlas din hyra fram

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.