Annons

Matlagningen fick katastrofala följder – hyresgäst krävs på två och en halv miljon kronor

Malmö Efter en brand i lägenheten tvingades kvinnan att ge upp sitt kontrakt. Nu kommer nästa smäll då bostadsbolaget MKB kräver in en enorm ersättning. Hyresgästen menar att allt var en olycka.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Något så vardagligt som lite matlagning i juletid har fått enorma konsekvenser för en hyresgäst i Malmö. Kvinnan var tidigare hyresgäst hos det kommunala bostadsbolaget MKB och för drygt två år sedan brann det i hennes lägenhet.

Branden startade några dagar före julafton och inne i köket. Enligt räddningstjänstens rapport från insatsen var allt orsakat av olja som hade fattat eld när någon lagade mat på spisen. Hem & hyra har tidigare rapporterat om fallet och om hur grannar i fastigheten slog larm när rök bolmade ut ur fönstren på fyrarummaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen, en kvinna i 45-årsåldern, var tvungen att flytta ut efter branden och i samband med detta rev bostadsbolaget MKB hennes kontrakt. Hon löste situationen för sig och sina barn med hotell och senare ett tillfälligt kontrakt på annan adress. Det framgår av dokument i tingsrätten.

Annons

Förlorade sitt hyreskontrakt

Värden betraktade bostaden som totalförstörd och hyresgästen som vållande. Konsekvensen av detta blev att kvinnan aldrig kunde flytta tillbaka. I vintras slog tingsrätten fast att kontraktet inte längre gällde. Hyresgästen har själv tidigare uppgett att allt var en olycka som hon ansåg endast hade påverkat köket i hemmet.

MKB har å sin sida lagt fram uppgifter som visar på stora skador och inte bara i lägenheten utan huset som helhet. Det handlar bland annat om släckvatten som gått ner i bjälklag vilket krävt omfattande arbete för att återställa. Fukten ska även ha påverkat andra bostäder i huset.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Branden får nu ytterligare stora konsekvenser för den före detta hyresgästen. Bostadsbolaget har krävt in hela kostnaden för skadorna och uteblivna hyresintäkter, två och en halv miljon kronor. Det framgår av en tredskodom i tingsrätten.

Annons

Kvinnan har inte svarat på kravet och inte heller deltagit i domstolsprocessen. Domen är av en typ som kan komma att tas upp igen om hyresgästen skulle begära detta inom månad.

Fakta: Så skyddar du dig mot brand

Brandsläckare

  • Skaffa brandvarnare – sätt en på varje våningsplan och varje rum där någon sover. Glöm inte bort att då och då kontrollera att brandvarnarna fungerar
  • Skaffa en brandsläckare – den ska vara lättillgänglig. En variant med pulver är bäst och gärna på sex kilo, en sådan fyller ett helt rum och kväver elden.
  • Det bör också finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
  • I övrigt bör allt vara in­di­vid­an­pas­sat:

Har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt.

Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus.

Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.

Källa: Räddningstjänsten Syd

Glöm inte hemförsäkringen!

  • Du be­höver en egen oav­sett om du bor med ett andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
  • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv har vållat en olyc­ka.
Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.