Annons

Medlat och klart i Ockelbo

Ockelbo Efter medling är det nu klart med nya hyror i Ockelbo. Höjningen blir 0,85 procent från 1 mars för Ockelbogårdars 695 lägenheter.

Hyresgästerna i Ockelbo har fått en av de högsta höjningarna i Gävleborgs län när alla kommunägda bolag utom Gavlegårdarna i Gävle nu gjort upp med Hyresgästföreningen.

Avtalet motsvarar 50 kronor för en lägenhet med en hyra på cirka 6 000 kronor. Det är dock bara en tredjedel av de 2,5 procent, eller 150 kronor för exempellägenheten, som var Ockelbogårdars utgångsbud.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det här innebär att vi måste vara snåla i år. Avtalet slår hårt mot underhållet. Vi skulle ha behövt lägga betydligt mer pengar än vad vi nu kan göra, säger Pamela Warren, Ockelbogårdars vd.

Hon anser att det är ren kapitalförstöring det handlar om när företaget inte har utrymme för att exempelvis måla husen i önskvärd takt för att hindra fukten från att angripa väggarna.

Annons

– I dag underhåller vi för 5 miljoner per år. Det är alldeles för lite.

Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat"

För att kunna göra upp om en höjning på 0,85 procent behövde Ockelbogårdar och Hyresgästföreningen ta extern hjälp av medlare på central nivå.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren och hans motsvarighet hos Sabo-företagen, Roland Sernlind, fick ett underlag att jobba med från respektive uppdragsgivare.

Utifrån innehållet i materialet enades förhandlingscheferna om att lägga ett förslag som båda parterna också accepterade.

Annons
Läs ocksåÅrets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling

Alternativet hade annars varit strandning och fortsättningen i partsammansatta Hyresmarknadskommittén.

– Vi fick ett avtal som som känns riktigt bra även om vårt bud var  något lägre, konstaterar Annelie Norman, Hyresgästföreningens förhandlingsledare.

Fakta: Hyror 2016 Gävleborg
Bostadsföretag Färdiga avtal Kända yrkanden Antal lägeheter
Faxeholmen, Söderhamn 0 % 2 919
Gavlegårdarna, Gävle 1,8 % (från 1/3) 15 159
Nordanstigs Bostäder o,8 % 1,2 % 752
Sandvikenhus 0,8 % 2,0 % 4 083
Aefab, Ovanåker 0,7 % 1,6 % 1 585
Ljusdalshem 0 % 2 300
Hoforshus 0,8 % 1,6 % 1 127
Ockelbogårdar 0,85 (fr 1/3) 2,5 % 695
Bollnäsbostäder 0,8 % 1,5 % 2 289
Hudiksvallsbostäder 0,7 % (fr 1/2) 1,4 % 4 235
Läs också Chefen som fått nog av storstan och stora företag Ockelbogårdars vd till Nordanstigs Bostäder Grannar spelar in varandra med mobilen: "Ibland blir det alldeles fel"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.