Annons

Mest besvikelse efter hyresnämndens beslut

Malmö ​Hyresgästen Sakina på Herrgården är besviken. Hon hade hoppats på en betydligt större hyressänkning. Och byggkommunalrådet Anders Rubin (S) på Malmö kommun efterlyser kraftfullare lagstiftning för att skydda hyresgästerna.

​Sakina Mohieddin betalar 6 600 kronor för sin slitna 4:a på Herrgården. Med hyresnämndens beslut får hon en sänkning på drygt 300 kronor.

Annons
 
– Det är inte så mycket men det är bättre än ingenting, kommenterar hon hyresnämndens beslut.
 
Hon hade dock hoppats på en betydligt större hyressänkning. Hennes lägenhet var en av de första som förvaltaren Newsec började renovera efter krav från miljöförvaltningen. I dag, tre månader senare, lever hon fortfarande i byggkaoset. Efter att kök och badrum åtgärdats är det nu dags för sovrummet.
 
– Jag är trött och mina barn är trötta. Vi hittar ingenting. Nu har vi alla våra grejor i vardagsrummet. Jag ringer och frågar vilken dag de ska komma, de säger bara nästa vecka, suckar hon.
 
Lars Persson, förhandlare på Hyresgästföreningen, har länge drivit frågan om sänkta hyror på Herrgården. Han är kritisk till hyresnämnden som inte vägt in alla åtgärdsförelägganden från miljöförvaltningen i sitt beslut.
 
–  Visst, det är ett beslut i rätt riktning. Men vad är priset för en förlorad barndom? En hyressänkning på 5,5 procent kan aldrig kompensera för en barndom med astma och allergi som ofta blir fallet i de här mögelskadade lägenheterna, säger han.
 
Anders Rubin (S), byggkommunalråd i Malmö, efterlyser en kraftfullare lagstiftning som tar hänsyn till den nya överhettade bostadsmarknaden och ställer högre krav på fastighetsägare.
 
– Jag vill inte ifrågasätta hyresnämndens beslut eller ge mig in i någon hyressättningsdiskussion men allmänt måste jag säga att jag är förvånad över att hyreslagstiftningen är så svag jämfört med konsumentlagstiftningen. I det här fallet har hyresgästerna betalt för en lägenhet med normal standard. Det är inte vad man fått. Inom konsumentlagstiftningen går det inte att argumentera utan då ska kunden kompenseras. 
 
Men alla är inte missnöjda. Hyresgästen Milutin Petrovic på Herrgården är positivt överraskad över hyresnämndens beslut.
 
– Jättebra, jättebra. Det är första gångerna i historien hyrorna sänks. De har också renoverat min lägenhet, det har Hyresgästföreningen drivit fram med sina krav. Jag vet att det ser annorlunda ut hos andra hyresgäster  men jag är nöjd.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.