HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Migrationsverket har miljonskuld hos Kronofogden

Nyheter Kronofogden ska driva in en miljon kronor från Migrationsverket. Missnöjda fastighetsbolag hoppas få sina pengar denna väg.
Foto: Anders Paulsson
يتوجه بعض مالكي السكن الى دائرة الجباية الحكومية مباشرة بمجرد تخلف شخص ما عن الإيجار والذي يقود بدوره دائما الى الدفع

Kronofogden hanterar just nu 16 fall av indrivningar gentemot Migrationsverket. Totalt handlar det om knappt 1 miljon kronor i skulder.

Hem & Hyra skrev förra året om hur Migrationsverket krävs på 190 miljoner kronor av fastighetsbolag som hyrt ut lägenheter och rum till myndigheten. Dessa företag menar att det uppkommit onormalt slitage och att Migrationsverket måste betala.

Läs ocksåMigrationsverket krävs på 190 miljoner för "onormalt slitage"

Det är däremot inte alltid Migrationsverket håller med. Tidigare i år skrev Hem & Hyra om att en stämningsansökan från Halmstadföretaget Way in Hotel nu prövas rättsligt. Där handlar det om 21 miljoner kronor som Way in Hotel vill att Migrationsverket ska betala för förstörda rum på ett antal anläggningar.

Andra missnöjda hyresvärdar väljer att vända sig till Kronofogden istället för att agera juridiskt. Handlingar som Hem & Hyra begärt ut visar att det finns indrivningsärenden för skulder på totalt 979 842 kronor.

Enligt Migrationsverkets presstjänst bestrids alla anspråk som hamnar hos Kronofogden. Och det stämmer att merparten av de krav som inkommer bestrids, visar Hem & Hyras granskning. Men enligt Kronofogden finns det ett antal ärenden där Migrationsverket faktiskt inte har protesterat.

Läs ocksåHotell kräver Migrationsverket på 21 miljoner efter förstörda rum

Dessa har alltså nu gått vidare till indrivning vilket innebär att Kronofogden arbetar för att få Migrationsverket att betala skulden.

– Exakt hur det går till vad gäller Migrationsverket kan jag inte svara på på rak arm, men rent allmänt så är det klart att vi i första hand försöker driva in pengar av det skäl att det är enklast. Det är mer kostsamt för alla att driva in inventarier eller fastigheter, säger Mikael Kronzell, chef för på Kronofogdemyndigheten.

Hem & Hyra har sökt Migrationsverket angående hur indrivningsärendena hanteras från deras sida, något som myndigheten svarat att de kikar på, men att uppgifterna tar tid att sammanställa.

Läs ocksåVillan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt"

Kronofogdemyndigheten å sin sida uppger att det har skett förändringar i vissa av målen men har ännu inte svarat på Hem & Hyras frågor om vad.

Läs också Lediga lägenheter när Migrationsverket lämnar Sjuhärad Därför kunde inte socialtjänsten rädda Annicas liv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.