Annons

Migrationsverket har miljonskuld hos Kronofogden

Nyheter Kronofogden ska driva in en miljon kronor från Migrationsverket. Missnöjda fastighetsbolag hoppas få sina pengar denna väg.
En informationsskylt med Kronofogdens logga.
Foto: Anders Paulsson

Kronofogden hanterar just nu 16 fall av indrivningar gentemot Migrationsverket. Totalt handlar det om knappt 1 miljon kronor i skulder.

Hem & Hyra skrev förra året om hur Migrationsverket krävs på 190 miljoner kronor av fastighetsbolag som hyrt ut lägenheter och rum till myndigheten. Dessa företag menar att det uppkommit onormalt slitage och att Migrationsverket måste betala.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det är däremot inte alltid Migrationsverket håller med. Tidigare i år skrev Hem & Hyra om att en stämningsansökan från Halmstadföretaget Way in Hotel nu prövas rättsligt. Där handlar det om 21 miljoner kronor som Way in Hotel vill att Migrationsverket ska betala för förstörda rum på ett antal anläggningar.

Andra missnöjda hyresvärdar väljer att vända sig till Kronofogden istället för att agera juridiskt. Handlingar som Hem & Hyra begärt ut visar att det finns indrivningsärenden för skulder på totalt 979 842 kronor.

Annons

Enligt Migrationsverkets presstjänst bestrids alla anspråk som hamnar hos Kronofogden. Och det stämmer att merparten av de krav som inkommer bestrids, visar Hem & Hyras granskning. Men enligt Kronofogden finns det ett antal ärenden där Migrationsverket faktiskt inte har protesterat.

Läs ocksåMigrationsverket krävs på 190 miljoner för "onormalt slitage"

Dessa har alltså nu gått vidare till indrivning vilket innebär att Kronofogden arbetar för att få Migrationsverket att betala skulden.

– Exakt hur det går till vad gäller Migrationsverket kan jag inte svara på på rak arm, men rent allmänt så är det klart att vi i första hand försöker driva in pengar av det skäl att det är enklast. Det är mer kostsamt för alla att driva in inventarier eller fastigheter, säger Mikael Kronzell, chef för på Kronofogdemyndigheten.

Annons

Hem & Hyra har sökt Migrationsverket angående hur indrivningsärendena hanteras från deras sida, något som myndigheten svarat att de kikar på, men att uppgifterna tar tid att sammanställa.

Läs ocksåHotell kräver Migrationsverket på 21 miljoner efter förstörda rum

Kronofogdemyndigheten å sin sida uppger att det har skett förändringar i vissa av målen men har ännu inte svarat på Hem & Hyras frågor om vad.

Läs också "Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylar Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.