Annons

Migrationsverket vanvårdade lägenhet i Vittsjö – förlorar kontrakt

Hässleholm Efter omfattande vattenskador fick hyresvärden nog. Enligt ett beslut i hyresnämnden måste Migrationsverket lämna lägenheten i Vittsjö som de hyrt sedan 2004.
Enligt hyresvärden har de boende i Migrationsverkets lägenhet bland annat sprutat vatten på väggar, golv och tak i badrummet. Enligt ett besiktningsprotokoll från 2017 ska det även finnas sönderrivna tapeter, klotter på väggarna, hack i golvet och spikhål i den aktuella lägenheten.

Det kommunala bostadsbolaget Hässlehem anser att Migrationsverket har misskött sina förpliktelser som hyresgäst. Enligt handlingar som har kommit in till hyresnämnden i Malmö har boende i lägenheten som Migrationsverket hyr orsakat vattenskador för över 200 000 kronor. Även hyresnämnden anser att det handlar om vanvård och Migrationsverket förlorar sitt hyreskontrakt. Verket har valt att överklaga beslutet.

Enligt hyresvärden har de boende bland annat duschat i hela lägenheten och sprutat vatten på golv, väggar och tak. Eftersom badrummet är av äldre modell och inte fuktspärrat på samma sätt som ett modernt badrum ska vattenhanteringen ha orsakat svåra vattenskador.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I handlingarna som har skickats in till nämnden skriver värden bland annat att Migrationsverket saknar fungerande rutiner för besiktning och uppföljningar av skicket i lägenheterna. Hässlehem uppger även att ”verket accepterar de boendes misskötsel av lägenheterna”.

Annons

Migrationsverket menar att det inte är klarlagt vem som bär ansvaret för skadan. Enligt verket görs en inspektion av samtliga lägenheter de hyr en gång om året. När någon flyttar ut görs också en besiktning och fel som upptäcks anmäls till värden. Vidare uppger Migrationsverket att skadorna i den aktuella lägenheten har blivit värre på grund av att hyresvärden inte vidtog åtgärder snabbt nog.

Hyresnämnden valde att gå på värdens linje och Migrationsverket måste lämna lägenheten senast 1 juli 2019. Enligt hyresnämnden har Migrationsverket inte haft tillräckliga rutiner för att följa upp brister i lägenheten. Dessutom uppger hyresnämnden att Migrationsverket tycks sakna rutiner för att informera de boende om hur man sköter en lägenhet. 

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Migrationsverket har överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. 

Läs också Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.