HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljonstöd för energieffektivisering i Växjö

Växjö Växjöbostäder får 1,8 miljoner kronor i stöd från Boverket. Pengarna ska användas i renoveringarna av kvarteret Alabastern för att kraftigt minska elförbrukningen.
Foto: Annika Wallsson
Hyran höjs upp emot 40 procent i kvarteret Alabastern, efter beslut i hyresnämnden.

När Växjöbostäder renoverar Alabastern på Araby är målsättningen att husen, som tillhör det så kallade miljonprogrammet, ska energieffektiviseras genom ny teknik och beteendeförändringar.

Bolaget siktar på en halvering av energiförbrukningen och samarbetar även med Linnéuniversitetet och kommunen för att nå målet.

Läs ocksåAtt bli utelåst kan bli en dyr historia

Det som är på gång är att Växjöbostäder bland annat tänker utveckla en öppen mjukvaruplattform. Där ska hyresgästen kunna göra felanmälan, hantera avtal, se underhållsplaner och hålla annan kontakt med hyresvärden. Hyresgästen ska också kunna följa och påverka sin energiförbrukning.

– Målet är att uppnå en beteendeförändring och förmå hyresgästen att använda mindre el, värme och vatten. Vi ser stor potential i plattformen som kommer att kunna erbjuda våra hyresgäster tjänster och verktyg för framtidens boende, kommenterar Maria Säterdal, VD på Växjöbostäder.

Pengarna från Boverket går under vinjetten stöd för innovativt och hållbart bostadsbyggande. Totalt 60 projekt i landet har fått dela på 140 miljoner kronor.

Läs ocksåDuktiga på att energispara i Tingsryd
Läs också Förbrukade ingen el – blir av med kontraktet Här är hyran oförhandlad Framtiden som i en liten ask

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.