HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunen plockar 374 miljoner ur Helsingborgshem

Helsingborg Kommunen tar reavinsten från Helsingborgshems försäljningar förra året på Dalhem och Ringstorp. Den totala summan blir 374 miljoner kronor. Hyresgästföreningen är kritisk.
Foto: Petra Martinsson

Enligt Helsingborgshems årsredovisning föreslår styrelsen en utdelning på cirka 374 miljoner kronor. Formellt klubbas det på styrelsens bolagsstämma i slutet av april. Bakgrunden är att direktiv från kommunen som vill ha pengar till olika satsningar. 2017 såldes fyra hyreshus på Dalhem och lägenheter på Ringstorp. Den planerade utdelningen har varit känd.

– Vi är väldigt tveksamma till att använda allmännyttan som ett redskap för att stötta kommunal verksamhet, att avyttra delar av Helsingborgshem av dessa skäl, säger Peter Olsén, förhandlade på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Läs ocksåMiljonvinst men Helsingborgshem slår av rejält på byggtakten

– Detta är att åderlåta bolaget. Vi behöver inte en svagare allmännytta, vi behöver starkare. Detta kan också öppna dörrar gör samma sak i framtida kommunala investeringar. Det är inte långsiktigt bra alls.

Peter Olsen anser att lagen är luddig. Det finns ingen redovisningsplikt eller sanktioner om bolagen inte skulle agera enligt lagen.

Om en kommun vill plocka vinstpengar ur sitt kommunala bostadsbolag kan det göras på två sätt. Endera kan halva reavinsten föras över. Om kommunen plockar hela vinsten måste pengarna gå till ”åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar”.

Läs ocksåRegeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg”Johan Danielsson, hotellägenheter, hotellifiering

Enligt Helsingborg ska den aktuella reavinsten användas till SOL- och LSS-boenden, särskilda boenden samt bostäder inom det bostadssociala programmet.

Helsingborgshems ordförande Lars Hansson (C) tycker att utdelningen till kommunen är bra.
– Jag har inga problem med upplägget. Det är en win-win situation.

Enligt kommunens ekonomidirektör Ulf Krabisch finns det i dagsläget inget lista på vad pengarna ska finansiera eller när.
– Vi arbetar med sjuårsprognoser, konstaterar han.

Läs ocksåDärför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänderFamilj som sitter i soffan.

Helsingborgshems totala vinst 2017 är 418 miljoner, med reavinsten borträknad 44 miljoner. Mer om det här.

Läs också Hyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.