Annons

Minus för Hyresgästföreningen i södra Skåne i fjor

Skåne Hyresgästföreningens resultat för 2015 slutar med ett underskott på 682 000 kronor.

År 2014 gjorde bland annat välplacerade pensionspengar att Hyresgästföreningens region i södra Skåne gjorde en vinst på nära 3 miljoner kronor, trots att man budgeterat med ett underskott på minus 1,2 miljoner kronor. Även i fjor budgeterade man med ett underskott, även om det vid årets slut inte visade sig bli riktigt lika stort som man trott. Budgeten på minus 2,3 miljoner kronor för 2015 slutade i stället med ett resultat på minus 682 000 kronor. 

Hyresgästföreningens riksförbund kräver att regionernas ekonomi ska gå jämt upp under en treårsperiod, vilket varit ett problem för region södra Skåne. Här har man gått med vinst på mellan 1,2 och 3,5 miljoner kronor under åren 2009 till och med 2015. Endast ett av åren understiger vinsten 2 miljoner kronor. Förra årets underskott kan därför ses som ett trendbrott.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Varför går ni plötsligt med minus?
– Målet på sikt är ett nollresultat varje år men just nu arbetar vi efter målet att gå med ett nollresultat under en treårsperiod och för att nå det måste vi budgetera med minus efter flera år med vinst. Vi vill lägga en så verklighetsbaserad budget som möjligt, säger Anders Sjögren, ekonomichef på Hyresgästföreningen i region södra Skåne.

Annons

Ska man bli orolig över ekonomin som medlem?

– Nej, absolut inte. Vi har god ekonomi, säger Anders Sjögren.

Annons
Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

MER FAKTA: Hyresgästföreningen i södra Skåne har ett eget kapital på 54 miljoner kronor. Antal anställda var i fjor 53 personer varav kvinnor är i majoritet med 31. Antalet manliga anställda är 22. Antalet förtroendevalda har ökat något i regionen som helhet, men minskat i Malmö.

Fakta: Årets resultat för Hyresgästföreningen region södra Skåne
År Resultat
2015 -0,68 miljoner kr
2014 2,97 miljoner kr
2013 2,22 miljoner kr
2012 2,03 miljoner kr
2011 2,81 miljoner kr
2010 3,41 miljoner kr
2009 1,27 miljoner kr
Läs också Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Minusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokus Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om Fel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.