Annons

Miss av Familjebostäder stoppar utsmyckning

Stockholm Hyresgästerna i Rågsved skulle få en av Stockholms största väggmålningar. I måndags började konstnären Linnea Rygaard att måla. Men i tisdags stoppades hon av stadsbyggnadskontoret. Familjebostäder saknade bygglov.
Foto: Familjebostäder
Konstnären Linnea Rygaard fick avbryta sitt arbete i Rågsved i tisdags. Familjebostäder hade inte fått bygglov för den stora väggmålningen.

På Stövargatan 71 i Rågsved står en övergiven byggnadsställning. På den stod konstnären Linnea Rygaard när hon började måla en gigantisk väggmålning på 12 x 9 meter i måndags. Men hon hann bara börja skissa ett rutmönster.

För redan i tisdags fick hon lämna Rågsved. Familjebostäder hade inte bygglov.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi hade skickat in en ansökan. Ungefär som vi gjorde inför den stora målningen i Farsta i fjol. Så vi trodde att det inte skulle vara några problem, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

Därför drog Familjebostäder igång projektet innan de fått bygglov. Det kom som en chock för det kommunala bolaget när stadsbyggnadskontoret avslog ansökan. Ansökan var ofullständig och måste kompletteras.

– Vi måste komplettera och vara mer noggranna och till exempel precisera vad målningen tillför miljön i Rågsved, säger Erica Lawesson, som hoppas och räknar med att målningen till slut ska få bygglov.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

– Ja, det här är ju något positivt för Rågsved och hyresgästerna, säger hon.

Konstnären Linnea Rygaard är förvånad, men inte irriterad, över att målningen stoppats.

– Nu åker jag till USA i några veckor och återkommer i mitten av september. Då hoppas jag att jag kan börja, säger hon.

Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.

Väggmålningen i Rågsved är ett samarbete mellan Familjebostäder och Stockholm konst, som ingår i Stockholm stads kulturförvaltning.

Annons

 

 

Fakta: Fakta / Andra väggmålningar i Stockholm

I väntan på väggmålningen i Rågsved finns det andra att beskåda i Stockholmsregionen.

Här är några:

Mosebacke. I somras gjorde de brasilianska tvillingarna Pandolfo en stor muralmålning vid Mosebacke. Målningen ska finnas kvar i fem år.

Farsta strand. Det franska konstnärskollektivet CitéCréation gjorde en stor väggmålning i Farsta. Då fick Familjebostäder bygglov direkt.

Kista. Ett samarbete mellan Kista folkhögskola och pensionärer på Kista servicehus resulterade i en stor muralmålning i fjol.

Fittja. I flera år fanns tre grovt kriminella på en väggmålning – Rest in peace –  i Fittja. Den sattes upp utan tillstånd, men när Botkyrkabyggen beslutade att plocka ned den startas ett mindre upplopp. Målningen flyttades då till en annan plats med Botkyrkabyggens goda minne. Men i maj i år ersattes den kontroversiella målningen av ett verk gjort av mammor i Fittja. För närvarande finns Rest in peace nedpackad i Mångkulturellt centrums källare i Fittja.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.