HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Missnöjda hyresgäster i Torshälla slapp inte hyreshöjning

Eskilstuna De missnöjda hyresgästerna i Torshälla slapp inte hyreshöjningen efter renoveringen. Den delen togs aldrig upp när hyresnämnden behandlade ärendet, eftersom det inte ställdes något direkt krav på en hyressänkning i ansökan. ”Jag är så besviken”, säger hyresgästen Cathrine Thorn.
Foto: Mattias Frödén
Rose-Marie Falk och Ernst Protze är två av de missnöjda hyresgästerna som motsatte sig en hyreshöjning. Bilden togs i februari, i parets evakueringslägenhet.

Den omfattande stamrenoveringen av 60 lägenheter på Ringvägen 9 i Torshälla har gjort flera hyresgäster missnöjda. När Hem och Hyra var på plats tidigare i år var kritiken särskilt hård mot att köken hade blivit för små. Det berodde i första hand på att kommunala Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, har förberett för möjligheten att installera diskmaskin och att spisen och ugnen därför flyttats till mitten av köket.

Flera av de boende berättade samma sak om de nyrustade köken: De fick inte plats med sina gamla köksmöbler eller så åt de i vardagsrummet.
– Det här är ju inte klokt. Förut kunde fyra personer sitta i köket, nu får högst två rum, förklarade till exempel Cathrine Thorn.

Läs ocksåHyresgäster utan vatten när koppartjuvar slog till

Hon och 13 andra hyresgäster tog ärendet till hyresnämnden, eftersom de ansåg att lägenheternas standard hade sänkts snarare än höjts. De ville därför inte betala den hyreshöjning som renoveringen medfört och som Hyresgästföreningen och Kfast hade förhandlat fram.

I slutet av maj möttes hyresgästerna och Kfast i hyresnämnden och samma dag godtog båda parterna den överenskommelse som medlingen resulterade i.

Men hyreshöjningen ligger fast eftersom den aldrig prövades av nämnden. Det beror på att det i ansökan aldrig ställdes något direkt krav på att hyran skulle sänkas.

Läs ocksåNiodubblad vinst efter renovering – hyrorna drivs upp

Cathrine Thorn är missnöjd med utgången i hyresnämnden.
– Handen på hjärtat så var jag inte säker på vad medlingen skulle leda till, men jag trodde ändå att det här med hyran skulle komma upp. Vi ville ju att den skulle sänkas eftersom vi anser att vi fått en standardsänkning. Det är ju det vi har pratat om hela tiden även om det inte stod exakt så i ansökan.

Hyresrådet Anders Gustavsson har lite svårt att förstå Cathrine Thorns besvikelse.
– Ärendet handlade inte om hyran i sig, i ansökan stod det ingenting om att den skulle sänkas. Och vi kan ju inte göra om ansökan i ärendet, säger han och fortsätter:

– Om de här hyresgästerna är missnöjda med den nya hyran får de ta upp det med hyresvärden. Om hyresvärden sedan säger nej till deras krav kan de vända sig till hyresnämnden. Men då blir det en helt annan typ av ärende, det vi kallar villkorsändring, förklarar Anders Gustavsson.

Läs ocksåEskilstuna: Hyresgäst får bo på prov och betala skadestånd

Cathrine Thorn hävdar att hon innan sammanträdet pratade med honom – eller möjligtvis någon annan på hyresnämnden – om att en sänkning av hyran var det viktigaste kravet.

Men Gustavsson har inget minne av något sådant telefonsamtal.
– Och egentligen spelar det ingen roll eftersom det är det som står i ansökan som gäller, säger han.

I Hasan Yaghobis kök hade det blivit så trångt om utrymme att det inte var någon idé att ställa in några stolar där. (Arkivbild)

Men helt lottlösa blev inte hyresgästerna – Kfast har gått med på att åtgärda flera saker som de boende var missnöjda med.

I badrummet ska bolaget sänka skenan där duschdraperiet sitter så att draperiet når ner till golvet. Hyresgästerna kommer också att erbjudas en löstagbar golvskena till duschen tillsammans med en skriftlig information om hur den ska användas. Allt för att hindra att vatten rinner ut på golvet när man duschar, något som många hyresgäster klagat på.

Bolaget erbjuder sig även att installera ett eluttag i hallen. Det som finns där nu sitter i takhöjd.

Renoveringen innebar även att städskåp och en del garderober togs bort liksom skåp i köket. Köksskåpen är dessutom mindre än tidigare. Kfast erbjuder nu ett extra skåp plus att bolaget ska titta på ”den bästa lösningen för grytskåp i köket”.

Under förhandlingen medgav även Kfast att vissa hyresgäster fått för små källarförråd och att man ska se över detta. Bolaget lovade också att den som vill ska kunna installera en tvättmaskin i badrummet.

Många av hyresgästerna klagade på rördragningen i lägenheterna, att rören är synliga på väggarna. Det är dock inget som Kfast ska göra något åt. Vid nybyggnationer läggs rören synliga så att man snabbt kan se eventuella skador.

Fakta: Hyresgästernas ansökan

I sin ansökan listar hyresgästerna flera saker som de är missnöjda med: rördragningar, vatten på golvet i badrummen, eluttag som saknas med mera.
Något direkt krav på att hyran ska sänkas finns inte med. I stället står det så här: ”Vi hyresgäster anser att detta projekt som K-fast dragit igång ej skall generera någon hyreshöjning utan skall ingå i budget för att hålla efter sin fastighet som hyresvärd. Emotser hjälp att avgöra om detta är en standardhöjning av en fastighet.”

Läs också Hyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.