Annons

Miste lägenheten efter uthyrning på bokningssajt – därför räddar hovrätten kontraktet

Härryda I väntan på att hans nya familj skulle flytta dit hyrde mannen ut trean, för att provbo som sambo med en annan kvinna. Under tiden drog hans lägenhet in pengar på bokningssajten Booking.com. Värden fick rätt att riva kontraktet. Men nu sätter hovrätten stopp.
Mannen hade gift sig utomlands och väntade på att hans nya familj skulle komma till Sverige.
Foto: Pixabay
Mannen hade gift sig utomlands och väntade på att hans nya familj skulle komma till Sverige.

Hem & Hyra har tidigare berättat om mannen som för några år sedan skrev kontrakt på en trea i Härryda kommun. Han var nygift och avsåg att bo där med sin nya familj som skulle flytta till Sverige.

Bara några månader senare ansökte han om att få hyra ut i andra hand, eftersom han ville provbo som sambo i Göteborg. Värden beviljade ansökan i ett halvår.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Snart stod det klart att lägenheten låg ute på uthyrningssajten Booking.com. Där ska den ha hyrts ut i tredje hand, i korta tidsperioder till höga priser.

När värden upptäckte det blev mannen uppsagd. Men han sa omedelbart upp sin andrahandshyresgäst, bytte lås och intygade att han inte känt till något om upplägget. Värden ansåg att han visat att han försökt rätta till misstaget, och släppte uppsägningen.

Läs ocksåTrean hyrdes ut på bokningssajt – nu river värden kontraktet

Samtidigt låg annonsen kvar, och lägenheten bokades flera gånger till via uthyrningssajten. Kort därefter ansökte mannen dessutom om att få byta lägenhet. Då uppdagades att han sedan flera år även hade förstahandskontrakt på en annan hyresrätt i Göteborg, där han mestadels bodde.

Hyresvärden valde då att gå vidare med uppsägningen. Den godkändes av hyresnämnden förra sommaren, och hyresgästen såg ut att behöva lämna ifrån sig nycklarna för gott.

Annons

Behöver lägenheten till sin nya familj

Men mannen tog strid för sitt kontrakt och överklagade till hovrätten.

Där har han uppgett att han numera tillbringar mer tid i lägenheten, och bara använder lägenheten i Göteborg som övernattningsbostad under veckorna.

Numera har även hans nya familj kommit till Sverige, och hela familjen ska bo i Härrydalägenheten som är större.

Mannen hävdar att han försökte få bort annonsen som andrahandshyresgästen lagt ut, men först inte lyckades. Flera personer ska ha ringt på hans dörr i tron att de bokat. Han har då hänvisat dem till polisen till följd av bedrägeri. Först när polisen ringde upp andrahandshyresgästen togs annonsen till slut bort.

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Men hyresvärden känner sig lurad av flera skäl. Inför avgörandet i hovrätten har bolaget framhållit att mannens ansökan om andrahandsuthyrning byggde på en bluff: mannen måste ha ljugit om att han ville provbo som sambo, eftersom han ju just gift sig och hade sin fru utomlands.

Men mannen säger själv att han faktiskt visst var sambo just då – med sin tidigare flickvän, som han valt att återuppta relationen med i väntan på att hans nya hustru skulle komma till Sverige.

Annons

Skulle inte godkänt mannens dubbelliv

Hyresvärden i Härryda säger att man aldrig skulle ha godkänt andrahandsuthyrningen om man förstått att sambon och frun var två olika personer. I backspegeln anser hyresvärden att det varit fråga om olovlig andrahandsuthyrning, eftersom bolaget vilseletts.

Men hovrätten har inga hyresrättsliga betänkligheter kring mannens dubbla relationer och vem han varit sambo med – han hade fortfarande samma skäl till att ansöka om andrahandsuthyrning. Domstolen konstaterar att mannen agerat snabbt och handfast när han insåg att lägenheten låg ute på bokningssajten, och att uthyrningen i andra och tredje hand därmed inte är skäl för uppsägning.

Eftersom hans nya familj numera har flyttat hit bedömer hovrätten tvärtom att mannens behov av lägenheten har ökat.

Därför river domstolen upp det tidigare beslutet om uppsägning, även om ett av hovrättsråden är av en annan åsikt. Mannen får alltså behålla nycklarna till trean i Härryda. Beslutet kan inte överklagas.

Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.