Annons

MKB förlorade vräkningstvist

Malmö ​En hyresgäst hos Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, får bo kvar trots att han regelbundet stört grannar genom att spela hög musik och har bekanta som stör andra i hela kvarteret. Det beslöt Svea hovrätt som inte tycker värden har tillräckliga skäl för att säga upp hyresgästen.

​Det innebär att hovrätten fastställer ett tidigare beslut från hyresnämnden som inte ger MKB rätt att säga upp kontraktet. Hyresgästen som är i 50-årsåldern har enligt hyresvärden varit ett bekymmer under en längre tid. 

Frågan om han skulle få bo kvar eller inte har redan en gång tidigare varit fall för prövning i hyresnämnden. Då övergick hans hyresvillkor efter förlikning från att vara ett tillsvidarekontrakt till ett korttidskontrakt som förlängs månadsvis under förutsättning att hyresgästen sköter sig.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

En kvinnlig bekant som uppträtt störande både i huset och på gården skulle enligt en uppgörelse inte få besöka mannens lägenhet framöver.

Annons

Trots avtalet har både polis och vaktbolag vid flera tillfällen kallats till huset av irriterade grannar. Inte vi något av dessa senaste störningslarm har man lyckats få personlig kontakt med mannen eller någon annan i bostaden.

Att den störande kvinnan trots ”besöksförbud” har befunnit sig i trappan och på gården anser varken hyresnämnden eller Svea hovrätt kan anses vara hyresgästens ansvar.

Läs ocksåPeter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

I likhet med hyresnämnden tycker hovrätten att det kan anses vara bevisat att det vid upprepade tillfällen spelats hög musik i mannens lägenhet på olämpliga tidpunkter på dygnet. Mannen påstod vid förhandlingen i hyresnämnden att han inte varit hemma vid dessa tillfällen. Hyresvärden har inte kunnat motbevisa påståendet.

Annons

Den samlade bedömningen av uppgifterna gjorde att Svea hovrätt ansåg att det inte fanns skäl nog för att tvinga mannen från att flytta.

Läs också Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.