HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så hyr du ut din garageplats i andra hand

Malmö Under de kommande åren kommer tusentals MKB-hyresgäster att ställas inför frågan om de vill fortsätta parkera till högre priser. Men för den som oroar sig över ökade utgifter finns det en annan lösning: Att hyra ut garageplatsen i andra hand.
Foto: Anders Högmark
En garageplats går att hyra ut i andra hand, precis som en bostadslägenhet.

Mats Lindahl är jurist på Hyresgästföreningen, och berättar att de regler som gäller för andrahandsuthyrning av en bostadslägenhet också gäller för en garageplats, det vill säga ett ställe med väggar och tak där ett fordon kan parkeras.

– Du får upplåta en garageplats i andra hand om du har skäl för det och ett godkännande av hyresvärden, säger han.

Läs ocksåMKB höjer parkeringspriserna för alla – 10000 platser berörsClara Lopes tycker inte att MKB har gjort någonting som motiverar att hon ska betala mer för samma garageplats.

Giltiga skäl kan till exempel vara ålder, sjukdom, studier på annan ort eller tillfälligt arbete.

Om hyresvärden inte går med på andrahandsuthyrningen kan hyresgästen begära att Hyresnämnden prövar frågan.

Mats Lindahl är jurist på Hyresgästföreningen.

När det gäller parkeringar utomhus finns det däremot ingen reglering som styr andrahandsuthyrning. I juridisk mening är det då inte frågan om ett hyresavtal, utan något som kallas lägenhetsarrende.

– Då får man titta vad som står i avtalet och då är det det som gäller, säger Mats Lindahl.

MKB:s höjda parkeringspriser
Läs också "Marknaden styr" – därför kan din parkering kosta skjortan Är Mars Sveriges fulaste kvarter? Ingela var på väg att bli hemlös men räddades av värden Bostadspolitik tema för kongress i Västerås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.