Annons

Möbeltassar hjälpte inte – nu hotar hyresnämnden med vite

Tyresö Tyresö Bostäder måste se till att buller från en granne upphör. Annars väntar ett vite på 150 000 kronor.

I mer än tre års tid har en hyresgäst på Angelikagränd i Tyresö varit störd av en granne. Skrap av stolar och smällande toalettlock har varit så högljudda att tv-ljudet överröstats. Hans nattsömn har störts och han har tvingats söka läkarvård.

I december 2013 förelade Södertörns miljö- och hälsoskyddsförvalntning hyresvärden att redovisa förslag till åtgärder. Men tre månader senare upphävde de föreläggandet, eftersom det handlar om grannstörningar och därför inte ingår i miljöförvaltningens arbetsområde. Därefter har ärendet hamnat i hyresnämnden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Två olika ljudmätningar har gjorts. Dels har hyresgästen själv vid flera tillfällen låtit mäta hur högt ljudet är och konstaterar att det överskrider Folkhälsomyndighetens riktvärden. Dels har hyresvärden gjort mätningar som visar att huset uppfyller de krav som finns på ljudisolering.

Annons

Därefter har Tyresö Bostäder delat ut möbeltassar och mjukstängande toalettlock till hyresgästerna.

Hyresnämnden har hört båda ljudkonsulterna och dessutom uppspelade ljud från lägenheten. De föreslog att man dels kontrollerar om den berörda grannen verkligen satt på möbeltassarna och dels gör nya ljudmätningar. Det förlikningsbudet har Tyresö Bostäder avfärdat.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

I beslutet tvingar nu hyresnämnden Tyresö Bostäder att se till att störningarna upphör. De har inte rätt att tala om på vilket sätt det ska ske, men ger några tips. Till exempel kan den störande hyresgästen anmodas att vidta rättelse med hot om uppsägning. Eller också kan man ljudisolera lägenheterna. Arbetena ska starta snarast och genomföras skyndsamt och om det inte sker hotar ett vite om 150 000 kronor.

Annons

– Det är ett unikt beslut. Buller är svårt, hyresvärden kontrar ofta med att de gjort något som ska få slut på störningen, tätat med en list eller som här delat ut möbeltassar, säger jurist Torbjörn Larsson från Hyresgästföreningen som företrätt hyresgästen.

Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.