Annons

Moderaterna säger nej till marknadshyra

Nyheter Moderaterna säger nej till marknadshyror i sitt nya handlingsprogram. – Ett väldigt bra initiativ av alliansens största parti och en signal till Mats Odell, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.​

​Moderaterna har partistämma i Gävle den 25-28 oktober. Där ska det nya handlingsprogrammet, ”Nya moderaterna – vår tids arbetarparti”, presenteras.

Annons
Moderaterna omprövar nu sin bostadspolitik och säger nu nej till marknadshyror.
– Vi vill inte skapa ett system som gör det omöjligt för människor med svagare inkomster att bo i innerstan, menar Lars Lindblad i moderaternas partiledning.
Så här står det i handlingsprogrammet:
”Hyresrätten passar många människor och ger en rörligare bostadsmarknad. Det är betydelsefullt inte minst för att underlätta för arbetstagare att snabbt kunna skaffa bostad om arbetstillfällen uppstår i andra delar av landet. Ett fungerande bruksvärdesystem är ett viktigt skydd för hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar.”
 
Hyresgästföreningen välkomnar moderaternas omsvängning.
– Det är väldigt bra att det största allianspartiet säger ett tydligt nej till marknadshyror, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen och understryker att lika viktig som en arbetslinje i politiken är behovet av en bostadslinje.
– Det måste få betydelse för den utredning om allmännyttans framtid som Mats Odell ansvarar för, menar hon och påpekar att det inte finns något folkligt stöd för marknadshyror.
– Jag tror att regeringen har fått signaler från EU-kommissionen om att bostadsfrågor ska avgöras i Sverige. Det är helt i linje med de besked vi fick när vi besökte Bryssel i somras.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.