Annons

Mögelärende hamnar i tingsrätten

Stockholm Svenska Bostäder vägrar betala ersättning till familj som har problem med inomhusmiljön. Det är inget fel på bostaden menar bolaget som nu stäms av familjen.
Foto: Kenneth Samuelsson
Terno Nyman, Zoia Zakariasdotter och dottern Stella-Lo, har bott i andra hand sedan förra hösten och betalat dubbla hyror.

Flera hyresgäster på Fogdevägen i Bagarmossen klagar över dålig inomhusmiljö som de hävdar hänger ihop med fukt- och mögelskador i fastigheterna. För familjen Zakariasdotter-Nyman slutade de med att de förra hösten kände sig tvingade att flytta från sin lägenhet på grund av hälsobesvär.

– Vi blev trötta, hade huvudvärk och min dotter fick eksem. När vi flyttade mådde vi mycket bättre, säger Terno Nyman.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Totalt har de lagt ut 157 000 kronor i dubbla boenden på hotell och i andra hand, kostnader för advokat och flera konsulter som undersökt inomhusmiljön. Pengar som de nu kräver att hyresvärden Svenska Bostäder ska betala.

– Vi har inte gjort något fel utan gång på gång bevisat att det finns problem i lägenheten  som gör att vi inte kan bo där och därför vill vi ha ersättning, säger Terno Nyman.

Men Svenska Bostäder säger nej till kravet på ersättning. Sarah Juhnell, jurist på Svenska Bostäder har inte gått att nå för en kommentar. Men i ett brev till hyresgästerna skriver hon att bolaget gjort undersökningar i parets lägenhet och att dessa visat att det inte finns några brister i lägenheten. ”Lägenheten på Fogdevägen 26 är således fullt brukbar som bostadslägenhet. Det föreligger därmed inte någon rätt till hyresreduktion”.

Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Zoia Zakariasdotter, säger att de kommer att gå vidare till tingsrätten och att kräva skadestånd.

Annons

– Vi har gjort flera egna utredningar som visar att det finns problem i lägenheten och i trappuppgången, säger hon.

Anne Kuylenstierna Arnström, presschef på Svenska Bostäder vill inte kommentera en eventuell stämning mot bolaget.

Läs ocksåMöglet har tagit greppet om deras hemInga-Britt Dubois som bott i sin lägenhet i runt 40 år har vad som ser ut att vara mögel i taket i badrummet.

Bakgrunden till historien är att familjen har haft hälsobesvär i flera år som de kopplar till inomhusmiljön. Efter anmälan beslutade miljöförvaltningen i Stockholm att Svenska Bostäder ska göra en utredning av lägenheten och fastigheten. I Svenska Bostäders första fuktmätning av badrummet konstaterade att det fanns mögel i kakelfogarna, men inte hälsofarligt mögel enligt konsulten. Ett uttalande som ifrågasätts av flera andra konsulter som menar att det inte går att säga att mögel är ofarligt innan det analyserats och klarlagt vad det är för mögelsort.

Därefter tog familjen in en egen konsult som konstaterade mögel i lägenheten och i trappuppgången, mögelsporer som kan orsaka problem hos överkänsliga personer. Familjen anlitade även Anticimex som konstaterade att det finns en fuktskada i lägenheten.

– Vi mätte med öppen badrumsdörr så skadan kan ju vara i hallen eller i badrummet. Men det finns en skada och det bör utredas vidare med tanke på att hyresgästerna mår dåligt, säger Jonas Nylen på Anticimex.

Parallellt har Svenska Bostäder gjort flera utredningar som konstaterade att det luktade konstigt i trappuppgången och att det var något förhöjd fukthalt i badrummet. I utredningarna slås fast att badrummet inte behöver åtgärdas utan att problemet framförallt är lägenhetens dåliga ventilation som sedan dess har åtgärdats.

Annons

Svenska Bostäder har även åtgärdat trappuppgången i källare genom att måla om.  I sista utredningen, som kom för några dagar sedan,  konstaterar Svenska Bostäders konsult, Condo Consult, att de ”inte konstaterat några onormala iakttagelser som medför ett åtgärdsprogram i lägenheten, det vill säga att bila bort badrummet eller golv i lägenheten”.

Samtidigt säger Terno Nyman att besvären kvarstår när han besöker lägenheten.

– Jag känner direkt att det är något som gör att jag mår dåligt när jag åker dit.

Miljöförvaltningen i Stockholm har sista ordet när det gäller om de ska kräva att Svenska Bostäder ska göra fler åtgärder eller avsluta ärendet. Den ansvariga handläggaren på Miljöförvaltningen har inte kunnat nås.

Läs också Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.