HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mohammed fick en chans

Karlskrona Mohammed Shahahandeh Bousjin är ett exempel på hur bostadsbolag kan ta socialt ansvar. Nu måste entreprenörer hos Karlskronahem anställa personer som är arbetslösa.
Foto: Linda Alfons
Mohammed Shahahandeh Bousjin städar i trapphusen i Kungsmarken. Det trivs han bra med. Han får mycket uppskattning av de boende – och det är nära till jobbet eftersom han själv bor i området.

– Jag pratade mycket med chefen för HS och sa ”Jag behöver ett jobb för jag ska gifta mig.”

Och Mohammed Shahahandeh Bousjin fick jobbet hos HS Service & Support, en sådan motivering gick visst inte att motstå. Nu är han också gift, men hans fru finns än så länge kvar i Iran. Hon ska också komma till Sverige så småningom.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Mohammed Shahahandeh Bousjin fick sin chans eftersom Karlskronahems styrelse beslutat om att bolaget ska hjälpa arbetslösa unga att få jobb och det med hjälp av kraven i sina upphandlingar. Det är ett sätt för bolaget att ta socialt ansvar.

– Vi är med på att prislappen på vårt avtal åker upp lite, men vi tycker att det är väl satsade pengar, säger Ulf Klint, teknisk chef hos Karlskronahem.

Det är positivt på flera sätt, säger han; för den som får ett jobb, för samhället och för hyresgästerna.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Två personer, där Mohammed Shahahandeh Bousjin är den ena, städar i alla Karlskronahems trapphus i Kungsmarken.

– Första veckan vi städade här var det djävligt smutsigt. Efter en månad var det stor skillnad.

Det är HS Service & Support som har städavtalet för Kungsmarken. Fredrik Pettersson är kvalitet- och utvecklingschef och säger att det märks skillnad och har blivit mycket renare.

Läs ocksåAnnelis hyra anses för dyr av kommunen – skulle ut direkt när dottern flyttathögsta godtagbara bostadskostnad

– Det har varit stora problem med nedskräpning. De har till och med knackat på.

Är det här något som andra bostadsbolag skulle ta efter?

– Absolut! Jag tror inte man skräpar ner på samma sätt om man har en relation med den som städar.

Och Mohammed Shahahandeh Bousjin trivs utmärkt med jobbet.

– Ibland kommer folk och hälsar på mig. Ibland kramar de mig.

Läs mer:

Karlskronahem ställer krav på att ge arbetslösa en chans

Fakta: Upphandlingsregler

Entreprenörerna måste anställa en mer än de tänkt från början. Den personen ska vara arbetslös och bo hos Karlskronahem i området som avtalet gäller. I andra hand i ett annat område.
Hittills har två sådana avtal tecknats, i båda fallen för så kallad inre skötsel. Tre personer har fått jobb på detta vis.

Läs också Här söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hem Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.