Annons

Monsteristappen som kan bli en dödsfälla

Ludvika En vattenläcka på en vind i ett av skandalhusen i Blötberget har skapat en istapp som är en tickande bomb. - Den är en fara för allmänheten, säger plåtslagaren Håkan Fredriksson som arbetar med att ta bort istappar från tak.

En livsfarlig istapp stor som ett mindre vattenfall skapar uppståndelse i Blötberget i Dalarna.

”Kul med en turistattraktion i byn” kommenterar en Facebookanvändare i en grupp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Istappen sitter på ett av SR Team Städs hus som har anknytning till skandalvärden Tino Bessou. Huset är ett av dem som Räddningstänsten beslutat stänga på grund av svår misskötsel.

Istappar och snö från taket är fastighetsägares ansvar. Och ofta anlitas plåtslagare som tar bort istappar och snö från tak. Håkan Fredriksson är plåtslagare i Ludvika och har aldrig sett något liknande trots 40 år i yrket.

– Det där är inte en normal istapp! Jag har aldrig sett något liknande och det måste komma från en läcka på vinden. När den där släpper är den livsfarlig, den väger minst ett ton, säger han.

Annons
Läs ocksåHem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

Vanligtvis kommer istappar när snön smälter från dåligt isolerade tak eller vid töväder men när det ännu är kallt i luften.

– Om snön värms på taket rinner vattnet ut på kanten och då kommer kall luft underifrån och fryser vattnet till is. Ser man istappar från tak, ska man kontakta fastighetsägaren så att de anlitar någon som tar bort dem.
– För de kan vara mycket farliga, även en som är stor som en knytnäve kan du bli allvarligt skadad av. Så när den där du visar på bilden smälter måste man akta sig. Den kan dra med delar av taket och kanske även balkongen om det vill sig illa, säger Håkan Fredriksson.

Istappen har skapats under flera veckors tid.

Fastighetsägare är enligt lag skyldiga att skyndsamt ta bort is från tak. Görs inte det och en olycka inträffar, hålls fastighetsägaren ansvarig och måste betala för skadan. I allvarliga fall kan det även fastighetsägaren bli åtalad för brott med böter eller fängelse som följd.

Vanligtvis tycker Håkan Fredriksson dock att fastighetsägare är duktiga på att inte låta istappar och snö hänga kvar.
– En normal hyresvärd hade inte låtit det gå så långt, utan man hade stängt av läckan och kallat dit någon att ta bort isen. Nu har det gått så långt att jag undrar om inte räddningstjänsten borde kallas in. Den är en fara för allmänheten, säger han.

Annons

Enligt kommunens VA-chef, Tommy Norgren, stängdes vattnet av till fastigheten för en vecka sedan.
– Vi vet inte hur mycket vatten det runnit och inte vad som sprungit läck. Men det kan vara en ledning eller ett expansionskärl, säger Tommy Norgren.

Ludvika kommun har haft möte om isformationen. Men lagen hindrar dem att göra mer än att sätta upp en avspärrning.

Läs ocksåBlötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – "har missförstått alltihopa"

– Det är inte vår mark så tyvärr är vi hindrade att göra mer än att sätta upp en avspärrning utanför, på kommunens mark. Det hoppas vi ska ge en tydlig signal om att det är ett område som är farligt att beträda och att barn och andra håller sig borta, säger Arne Adolfsson som är säkerhetsansvarig på Ludvika kommun.

Fakta: Det här gäller vid skada

Läs också Blötberget: Bara ett av husen är tömt – nu hotar vite för ägaren Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.