Annons

Blötberget: Bara ett av husen är tömt – nu hotar vite för ägaren

Ludvika Ett av de två husen i Blötberget som fått nyttjandeförbud står nu tomt. Men i det andra huset bor hyresgäster kvar och nu hotas ägaren av vite.
Foto: Pavel Koubek
Det här huset är nu tömt på hyresgäster. (Arkivbild)

I början av februari kunde Hem & Hyra berätta att ägaren till de två husen till slut hade delgetts beslutet om att ingen får bo i dem längre. Men ägaren har gått under jorden. Delgivningen skedde därför på ett sätt som gör att kvinnan betraktas som att hon tagit del av beslutet, även om hon inte har läst det.

I fredags var Räddningstjänsten Dala Mitt till Blötberget för att se om husen var tömda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I det ena huset fanns inga hyresgäster kvar. Portarna, källardörrarna och flera lägenhetsdörrar stod öppna.
– Det var lika kallt ute som inne, det går inte att vara där. Fastigheten var i ett fruktansvärt skick, säger brandinspektören Fredrik Olsson.

Men i det andra huset bor det fortfarande kvar åtminstone en hyresgäst. Fredrik Olsson pratade med mannen:
– Jag frågade bland annat om hur han hade det i största allmänhet. Han berättade då att hans element inte funkade. Men han hade i alla fall ström så att han kunde värma lägenheten med elradiatorer.

Annons

Möjligen kan ytterligare en hyresgäst bo kvar i huset då det fanns ytterligare en namnskylt kvar på en dörr som var låst.

Läs ocksåVd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats

Eftersom huset inte var tömt kommer politikerna i räddningstjänstens direktion nu att få ta ställning till om nyttjandeförbudet ska förenas med ett vitesföreläggande. Vite är ett slags böter som den som struntar i att följa en myndighets beslut kan få betala.

SR Team Städ heter bolaget som äger de två husen samt ytterligare tre fastigheter i Blötberget. Dessa tre hus har räddningstjänsten utfärdat förelägganden för.

Annons

Ägaren till SR Team Städ är en kvinna som tidigare var skriven på samma adress som skandalvärden Tino Bessou. Han sålde husen till sin dåvarande sambo för en miljon kronor i höstas. Kvinnan är numera skriven på en adress i Ställdalen, men det finns inget som tyder på att hon verkligen bor där.

Läs ocksåStora skillnader på hur kommunerna hanterar Sveriges värsta värd
Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.