Mörk framtid för kvinnliga pensionärer
Christina Petersson och Inger Johansson bor vägg i vägg med varandra i ett av kommunala Gavlegårdarnas 55+hus. Utsikten från åttonde våningen är nästan milsvid oavsett väderlek. Deras egna ekonomiska utsikter är det dock sämre med. Det finns orosmoln vid horisonten.
Båda hade varit sjukskrivna länge innan pensionsdagen kom. Innan dess jobbade de som fritidspedagog i kommunal regi och som privatanställd inom missbruksvården.
De valde varsin väg i sina pensionsuttag: Christina valde livslångt uttag medan Inger valde att ta ut det som fanns under sju år.
– Jag tänkte att jag inte ska bli så mycket äldre än mina föräldrar, och de blev några år över 70 så det ordnar sig, säger Inger och skrattar.
– Jag trodde att det skulle bli mer över, men det får gå. Jag är glad att jag kunnat spara till nya tänder, säger Christina.
Hon ligger och studsar runt gränsen för att vara fattigpensionär med 6 000 kronor kvar sedan hyran är betald.
Inger har några tusenlappar till att röra sig med i månaden men bara i sex år till.
De kan det mesta om rabatter, billig mat och gratisnöjen. Och de klagar inte över att de har det knapert. Däremot är de inte så förtjusta i att höra andra klaga. Andra som inte lever ensamma och som tack vare två pensioner och ett sålt hus faktiskt har råd med både kryssningar, bil och sommarhus.
Planering är alltså nyckelordet för Christina och Inger även om deras ekonomiska läggning är olika.
– Jag gör av med mest de första veckorna. Jag trivs så, men det sker inte så oplanerat som det kan låta, säger Inger.
– Ja, det är ju inte så att man kunde spara när man jobbade precis, säger Christina som levt ensam med sin son och omskolade sig ganska sent i livet.
Storkok, extrapris och att storhandla brukar vara återkommande tips när det handlar om att leva billigt. Men det är inte alltid det fungerar när köksskåpen är små och man saknar bil.
– Jag handlar ofta och brukar gör gratänger. Dem kan man äta flera gånger och stoppa ned det mesta i. Och jag äter gröt till frukost så jag behöver ingen lunch, säger Inger.
– Jag handlar bara var tionde dag och alltid med lista. Jag äter också gröt och om jag någon gång får något över brukar jag köpa kläder men ofta får jag ärva av min systerdotter, säger Christina.
Inger har tre barn men skulle inte vända sig till dem om det blev verklig kris, hellre då låna av en vän. Christina däremot skulle gå till sin son som redan vet hur snävt hans mamma har det ekonomiskt.
– Jag saknar att inte kunna gå på bio, på konserthuset eller ut och äta. Och sprit och tobak är det inte tal om, säger Christina med ett ironiskt leende.
Inger skrattar med men har förslag:
– Det finns dagbio med rabatt, öppna repetitioner på konserthuset och jag brukar gå på fullmäktigemötena. Det är gratis och hur kul som helst!
- Enligt EU går gränsen för fattigdomsrisk vid en inkomst som är 60 procent eller mindre av landets medianinkomst.
- I Sverige går gränsen vid 12 000 kronor i månaden.
- Kvinnor är överrepresenterade i gruppen som riskerar att bli fattiga som pensionärer: 20 procent jämfört med 11 procent bland männen.
- Var femte kvinna riskerar alltså att bli fattigpensionär.
Källor: Pensionsmyndigheten, tidningen Senioren.
- Skäms inte. Ta emot kläder från vänner och tacka inte nej till gåvor från dem som har bättre ekonomi.
- Köp mat till extrapriser så långt det går till exempel med korta datum. Laga mat hemma, spara resterna.
- Se över även de små utgifterna. Två fika på kafé i veckan kan bli dyrare än du tror i längden även om du väljer billiga alternativ.
- Om du har möjlighet så jobba heltid de största delarna av ditt arbetsliv. En andra utbildning innebär ett avbräck.
- Spara till den kommande pensionen om du har möjlighet.
- Undvik att dra på dig skulder. Skulderna hänger med hela livet. Alltså oavsett om du jobbar eller är pensionär.
- Äldreförsörjningsstöd ges till den som har mindre än 5 634 kronor kvar i månaden när boendet är betalt.
- Bostadstillägg för pensionärer betalas ut med maximalt 5 560 kronor i månaden. Maxhyran för att få tillägget är 6 620 kronor.
- Du kan få ha egna tillgångar och ändå vara berättigad till stöd.
Källa: Pensionsmyndigheten