Annons

Motion: Hyresgästföreningen ska också företräda folk i bostadsrätt

Skåne Hyresgästföreningen ska inte bara kunna företräda hyresgäster utan också bostadsrättsinnehavare. Det är förslaget i en motion av Hyresgästföreningen i norra Skåne (med södra Halland).
Foto: Hem&Hyra/ Pressbild
Merete Sundholm är regionordförande i Hyresgästföreningen norra Skåne.

Motionen har antagits av en enig regionstyrelse i region norra Skåne (som också omfattar södra Halland).
– Det har varit på tapeten förr att vi ska ta in bostadsrättsinnehavare och vi tycker att det är rätt läge nu, säger regionordförande Merete Sundholm.

Motionen är skriven till förbundsstämman, som hålls i juni, där den kommer att behandlas. Bakgrunden till motionen är att samma stämma har beslutat att senaste 2027 ska Hyresgästföreningen ha växt så mycket att hälften av alla hyresgäster i landet är medlemmar, idag är cirka 40 procent det. Antalet förtroendevalda och aktiva medlemmar ska också öka med mer än det dubbla till 22 000 stycken.
– När vi gick igenom vilka möjligheter som finns för att nå målen kom vi fram till det här. Liksom hyresgäster kan bostadsinnehavare hamna i olika konflikter eller få problem av olika slag, säger Merete Sundholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För 12 år sedan fanns det långtgående diskussioner om att föreningen skulle kunna företräda just bostadsinnehavare. Då var argumentet framför allt att bostadsmarknaden var i förändring och det var dags för föreningen att tänka om. Hyresrätterna riskerade att kraftigt minska i antal. Dåvarande ordförande Barbro Engman menade att det fanns många konflikter i bostadsrättsföreningar och Hyresgästföreningen skulle kunna företräda enskilda mot bostadsrättsstyrelser.

Annons

Tror ni att bostadsrättsägare är intresserad av vara med i Hyresgästföreningen?
– Ja, annars skulle vi aldrig lägga motionen, säger Merete Sundholm.

Mer om Hyresgästföreningens mål att växa här.

Annons
Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.
Fakta: Förbundsstämman behandlar motioner

Förbundsstämman är Hyresgästföreningens högst beslutande organ och genomförs vartannat år. Stämman beslutar om övergripande inriktningar, program, stadgar och organisation. Den behandlar även motioner. Sådana kan läggas av enskilda medlemmar, lokala föreningar, föreningar och regioner.

Läs också Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.