HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Motstridiga besked om bostadsrättsbyggande

Eskilstuna I höstas uppgav Eskilstuna Kommunfastigheters styrelseordförande att bolaget inte hade några planer på att bygga bostadsrätter. Men nu ligger det allmännyttiga bolaget i startgroparna för att sälja nyproducerade lägenheter, som troligen då blir bostadsrätter.
Eskilstuna Kommunfastigheters styrelseordförande sade i höstas att bolaget inte hade några planer på att bygga bostadsrätter. Nu vill Kfast sälja nyproducerade lägenheter i kvarteret Skolmästaren till en bostadsrättsförening eller ett bolag.

Det var i oktober som Hem & Hyra skrev om allmännyttiga bostadsbolag som överväger möjligheten att bygga bostadsrätter. Bertil Andersson (M), styrelseordförande för Eskilstuna Kommunfastigheter hävdade att bolaget inte hade några sådana planer och att han inte heller trodde att det skulle bli aktuellt i framtiden.

– Nej, det har jag inga tankar på. Vi ska medverka till att skapa blandade upplåtelseformer, men det löser vi på annat sätt, genom att till exempel upplåta byggrätter till privata bolag, sade han då.

Läs ocksåVillaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof"

Men de senaste veckorna har Eskilstuna-Kuriren rapporterat om att Kfast har planer på att sälja tre nybyggda hus i Tunafors, med sammanlagt 24 lägenheter, till en bostadsrättsförening eller ett privat bolag.

Vad beror den här omsvängningen på?
– Ja, alltså, det är ingen omsvängning. Vi har inga planer på att i en bostadsrättsförenings regi bygga bostadsrätter, eller på att förvalta bostadsrätter. Däremot har vi i våra direktiv uppdraget att se till att det blir blandade upplåtelseformer i områden, säger Bertil Andersson.

Annons

Vad är skillnaden mellan att bygga lägenheter och sälja dem till en bostadsrättsförening, och att bygga bostadsrättslägenheter?
– Vi säljer husen, men det är ju köparens sak att bestämma upplåtelseform. Det är troligt att det blir bostadsrätter, men det får köparen avgöra.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Hur kommer det sig att du inte nämnde detta när jag pratade med dig tidigare i höst?
– Det är precis som jag säger, när vi planerar bostadsområden planerar vi inte att själva bygga bostadsrätter. I vissa fall upplåter vi mark åt bolag som bygger bostadsrätter. I det här fallet råkar det vara tre hus på marken. Vi fick en totalentreprenad när det var hyfsade priser och då sa vi att vi skulle bestämma detaljerna under resans gång.

Hur tidigt i processen uppkom idén att sälja husen?
– Det kan jag inte säga precis när den dök upp, den tanken, men det är ju alltid aktuellt i och med att vi ska få till blandade boendeformer.

Men var det…
– Nu har du fått information och jag har inte tid att prata mer med dig, jag ska in på ett möte, tack och hej, säger Bertil Andersson och lägger på luren.

Annons
Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

För en vecka sedan, tisdag 5 december, skulle Kommunfastigheters styrelse ta ställning till försäljningen. När Hem & Hyra ringer upp Benny Karlsson (S), förste vice ordförande i styrelsen, vill han dock inte svara på om något sådant beslut fattades under styrelsemötet.

– Protokollet har inte justerats ännu, så jag vill inte uttala mig om det, säger Benny Karlsson.

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Politisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.