Annons

Munkbo kräver drygt 4 procent mer

Munkedal ​Förra årets höjning blev marginell för kommunala Munkbo i Munkedal. I år spänner bolaget musklerna inför förhandlingarna. Kravet ligger på drygt 4 procent, eller 230 kronor mer i månaden för en normaltrea. – Jag hade föredragit en jämnare utveckling, säger vd Lars Johansson.

Munkbo har drygt 400 lägenheter i Munkedal, Dingle och Hedekas. Inför förhandlingarna om 2010 års hyror krävde bolaget en höjning på knappt 2,5 procent från årsskiftet. Efter flera möten med Hyresgästföreningen blev det i stället en höjning på 0,9 procent som trädde i kraft 1 april.

Det resultatet har betydelse för kravet inför 2011, som är betydligt saftigare: 4,33 procent.
– Om vi hade lyckats bättre i förra årets förhandlingar hade vi inte behövt begära den här nivån nu, säger Lars Johansson.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Grunderna till kravet är allmänna kostnadsökningar, en förväntad räntehöjning nästa år och den nya lagstiftningen för allmännyttan. Något förenklat innebär den att kommunala bostadsbolag ska drivas på affärsmässiga grunder.
– Vi har inte haft en borgensavgift tidigare, men nu får vi det, säger Munkbos vd Lars Johansson.
 
Han räknar med att avgiften kostar bolaget 455 000 kronor nästa år. Kommunen har ännu inte fattat beslut om avkastningskrav. Munkbo har satt av 1,2 miljoner för denna kostnad i kalkylen, men flaggar för att den kan komma att behöva justeras upp.
– Det här slår hårt, jag hade hellre höjt för att öka på underhållet och fixa kåkarna, säger Lars Johansson.
 
Just underhållet är det som bolaget snålar in på i budgeten för nästa år. Munkbo räknar med att lägga 3,2 miljoner, eller 93 kronor per kvadratmeter, på underhållet. Enligt kalkylen för 2010 års hyror var motsvarande siffror 4,8 miljoner totalt och 145 kronor räknat per kvadratmeter.
 
Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson är medveten om att Munkedal dras med landets högsta kommunala taxor för sopor, värme och så vidare. Han har ännu inte hunnit granska detaljerna i Munkbos kalkyl, det blir nästa steg inför förhandlingarna.
– Men kravet är ju på tok för högt i förhållande till de allmänna kostnadsökningarna. Och visst är räntorna på väg upp, men jag tror inte att det blir så kraftfullt som bolagen räknar med, säger han.
 
Munkbos önskan om en jämnare hyresutveckling ställer han sig frågande till.
– Vadå? Vi förhandlar ju utifrån bolagets kostnader och håller oss till hur verkligheten ser ut. Så ska det vara.
 
Förhandlingarna börjar 14 december.
 
 
Läs mer om de nya villkoren för allmännyttan (SABO, öppnas i nytt fönster).
 
Här hittar du kontaktuppgifter till alla förhandlare i region BohusÄlvsborg-Skaraborg (extern länk, öppnas i nytt fönster). 

Annons
Läs också Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov" Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse Christer, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.