Annons

Myndighet sätter ned foten mot hotellägenheter i unikt beslut

Nyheter Varje månad har betalningarna trillat in: som mellanhand tjänar kvinnan grova pengar på att hyra ut lägenheter. Nu har myndigheterna sagt ifrån, i vad som är ett pilotfall. Hon stoppas från att fortsätta jobba som hyresförmedlare.
Foto: Anders Astonsson/Christoffer Röstlund Jonsson
”Det här är oförenligt med mäklaryrket”, säger David Johanson, chef på Fastighetsmäklarinspektionen.

I flera artiklar har Hem & Hyra tecknat bilden av en lukrativ bulvanbransch som blixtsnabbt växer på bostadsmarknaden. Den utgörs av företag som agerar betalda ombud åt hyresvärdar. De sitter på hyreskontraktet medan den boende får ett kortsiktigt andrahandsavtal. Det kallas ofta för företags- eller hotellägenheter.

Så rundar man lagen om besittningsskydd. Och systemet med hyresförhandlingar sätts ur spel och öppnar upp för att man tar ut tredubbla hyror av företag och turister. Mellanhänderna tjänar pengar på det som blir över när husets ägare kapat åt sig sin, betydligt större, del av pengakakan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi har bland annat berättat om Peter, den amerikanska före detta diplomaten som vräktes från trean på Österman när han klagade på ockerhyran han betalat i åratal. Vi kan avslöja att en av de ansvariga i den härvan, en kvinna i 50-årsåldern, inte längre får arbeta som hyresförmedlare. Efter en hård granskning har Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) uteslutit stockholmaren. Bland annat för att hon dragit in 44 000 kronor som mellanhand. Och det bara i ett enda specifikt ärende.

– En mäklare ska vara opartisk. Det får inte finnas misstankar om att denne får ersättning för något annat. I andrahandsuthyrningen vi synat fanns ett starkt ekonomiskt intresse i mellanskillnaden man tagit som månadsavgift. Ett sådant ekonomiskt incitament är oförenligt med yrket, förklarar David Johansson, tillsynschef på FMI.

Mycket ovanligt fall

FMI är en statliga kontrollmyndighet. Det krävs att man är registrerad av dem för att få jobba som fastighetsmäklare eller hyresförmedlare, en lägre grad med slappare krav. Att återkalla en registrering är ett ovanligt straff. Av 126 fattade beslut 2019 resulterade endast elva stycken i den åtgärden. När det gäller förmedling av en hyresbostad i andra hand, som i den här situationen, är det enligt David Johanson till och med mycket ovanligt. Vad han vet har det aldrig hänt tidigare.

– Det här upplägget är säkert inget nytt. Men vi har inte kommit i kontakt med det tidigare. Vi agerar på anmälningar. De är få och sällan förekommande, säger Johansson

I fallet med amerikanen Peter arbetade den berörda kvinnan som hyresförmedlare på Apartment HS/Forenom i huvudstaden. Numera är hon VD på Newstay, där man precis som på den förra arbetsplatsen jobbar i Stockholm som mellanhand åt värden. Och det är på grund av Newstay som kvinnan klandras av FMI.

Annons

En boende, det vill säga en av hennes kunder, har anmält henne för ”omfattande och systematiska brott mot fastighetsmäklarlagen”, eftersom hon i egenskap av bulvan bland annat ska ha tagit ut oskälig hyra. Efter att ha synat saken har FMI landat i att ja, hon har ägnat sig åt vad som kallas för en förtroenderubbande verksamhet.

Läs ocksåVanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i viteVanliga bostäder blev hotell.
Får bara ta 3 000 kr

Affärsupplägget är alltså inte förenligt med yrket och skadar människors syn på mäklare, menar myndigheten. Till exempel har Newstay bara i det här fallet kunnat stoppa hyresskillnaden på totalt 44 000 kronor i egen ficka. En hyresförmedlare får enligt lagen högst ta emot 3 000 kronor för sina tjänster.

Och eftersom det enligt FMI är uppenbart att kvinnan inte har några ambitioner att syssla med hyresförmedling, så stryks hon helt ur registret.

– Lagen för fastighetsmäklare är inte svartvitt. Man pratar om god mäklarsed och mycket är baserat på praxis. I den här gråzonen finns få sådana. Nu har vi det här beslutet och det kanske kommer liknande ärenden. Då får vi praxis, förklarar Johansson

Läs ocksåUthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen”Uthyrningsföretaget tog ut flera tusen kronor mer i hyra varje månad jämfört med vad originalhyran låg på. Nu måste bolaget betala tillbaka 77 000 kronor till sin tidigare andrahandshyresgäst.
”Det är vår miss”

Kvinnas juridiska ombud heter Peter Landgren. Han säger att allt är ett misstag.

– Newstay sysslar inte med mäklar- och förmedlingsverksamhet. Det har aldrig varit varken avsikt eller affärsidé. Hon borde ha avregistrerat sig själv, det är vår miss. Nu ska vi göra det med de andra som jobbar där också, förklarar Peter Landgren.

Annons

Kan du beskriva Newstays affärsidé?

– Vi förvaltar. Dels åt bostadsrättsägare som vill hyra ut sina lägenheter medan de kanske jobbar i Schweiz i några år, då administrera vi det och får ersättning. Sedan hyr vi en större mängd bostadslägenheter av privata fastighetsägare, som vi sedan hyr ut.

Enligt Peter Landgren har hela branschen ändrat sig – tidigare var det rena rama Vilda Västern.

– En lägenhet är ett dött föremål. Vem som helst kan hyra ut den på Blocket. De handlar om vad man gör omkring. Vi fokuserar på service och servar både den som hyr ut och den som bor.

Fakta: Newstay

Newstay registrerades 2013 och har stadigt ökat resultat och omsättning sedan dess.

2018 gjorde aktiebolaget ett resultat på 1,3 miljoner kronor och man omsatte 53 miljoner kronor.

Tillgångarna beräknas till 20 miljoner kronor.

Läs också Unik prövning efter HD-dom – hyresgäst kan få sjurummare i Gamla stan och 600 000 Bakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljoner Kommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.