Annons

Myndigheterna står handfallna

Nyheter Flera kommuner försöker komma åt det bidragsfusk där skenskrivningar är en del av brottsupplägget. Hittills är resultatet magert.
I Södertälje har socialtjänsten utrett flera fall av misstänkt bidragsfusk.

I Borlänge har den kommunala värden Stora Tunabyggen kollat upp lägenheter där orimligt många personer varit skrivna – och sagt upp hyresgästen.

I ett par av de fallen har hyresgästen medgett att ”kompisar” fått skenskriva sig där för att de som de egentligen bor hos inte ville mista olika bidrag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden har då hävdat att lägenheten har använts som medel för brottslig verksamhet, men det har inte räckt för uppsägning.

Annons

– Ingen var fälld för brott. Och även om någon hade varit det kan man nog ändå inte säga att brottsligheten hade påverkar nyttjandet av lägenheten så mycket att den kunde sägas upp, säger Hans G Johansson, domare i hyresnämnden i Västerås.

I Södertälje kommun har socialtjänsten utrett flera fall av misstänkt bidragsfusk, där felaktig folkbokföring har varit en del av upplägget.

Läs ocksåSkandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengarSandvik

Ett exempel är ett par som misstänks ha svarta inkomster samtidigt som de får försörjningsstöd. Vid hembesök ser socialtjänsten att det finns flera sängar och barnsängar i lägenheten. Misstanke finns att de hyr ut till personer som inte får folkbokförda sig där.

Annons

Flera fall av misstänkt bidragsfusk har polisanmälts, oftast utan resultat.

Läs också Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri Heimstaden tvingas backa - felaktig folkbokföring sågas som skäl för uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.