HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Myndigheterna står handfallna

Nyheter Flera kommuner försöker komma åt det bidragsfusk där skenskrivningar är en del av brottsupplägget. Hittills är resultatet magert.
I Södertälje har socialtjänsten utrett flera fall av misstänkt bidragsfusk.

I Borlänge har den kommunala värden Stora Tunabyggen kollat upp lägenheter där orimligt många personer varit skrivna – och sagt upp hyresgästen.

I ett par av de fallen har hyresgästen medgett att ”kompisar” fått skenskriva sig där för att de som de egentligen bor hos inte ville mista olika bidrag.

Läs ocksåTerminsstart lockar fram bedragareFalska bostadsannonser cirkulerar på nätet. Denna annons om en lägenhet i Lund "två minuter från tunnelbanan" riktar sig till utländska studenter som söker bostad.

Hyresvärden har då hävdat att lägenheten har använts som medel för brottslig verksamhet, men det har inte räckt för uppsägning.

– Ingen var fälld för brott. Och även om någon hade varit det kan man nog ändå inte säga att brottsligheten hade påverkar nyttjandet av lägenheten så mycket att den kunde sägas upp, säger Hans G Johansson, domare i hyresnämnden i Västerås.

I Södertälje kommun har socialtjänsten utrett flera fall av misstänkt bidragsfusk, där felaktig folkbokföring har varit en del av upplägget.

Läs ocksåFängelse för ex-politiker som lurade fastighetsbolag

Ett exempel är ett par som misstänks ha svarta inkomster samtidigt som de får försörjningsstöd. Vid hembesök ser socialtjänsten att det finns flera sängar och barnsängar i lägenheten. Misstanke finns att de hyr ut till personer som inte får folkbokförda sig där.

Flera fall av misstänkt bidragsfusk har polisanmälts, oftast utan resultat.

Läs också Lurades i bostadsbluff - nu får de tillbaka pengarna Skatteverket börjar granska om folk bor där de är skrivna Fastighetschef dömd till fängelse – stal 46 miljoner i kärlekssvindel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.