HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Namn i protest mot politiker som vill ta pengar ur ABK

Kristianstad Kommunens agerande är rena plundringen. Det anser Hyresgästföreningen som nu startar en namninsamling mot politikernas plan att plocka tio miljoner ur ABK.
Petra Lundh, bostadspolitisk samordnade på Hyresgästföreningen, har ingen förståelse för Kristianstads kommuns agerande.

Enligt Hyresgästföreningen handlar vinstuttaget om nästan en hundralapp i månaden för alla ABK:s hyresgäster under ett år. Och att plocka ut vinst på det sättet är Kristianstad kommun en av de första i landet med att försöka göra.

– Vad kommunen gör är en form av plundring av bolaget, säger Petra Lundh, bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs ocksåFlickvännen fick bo i lägenheten – var uppsagd när han kom hem

Kristianstad kommuns budget går inte ihop och i en föreslagen budgetrevidering ingår att ta tio miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget ABK.

Efter att planerna väckt starka reaktioner bland hyresgäster som också signalerat till Hyresgästföreningen att agera mobiliseras nu ett motstånd. En namninsamling startar och man uppmanar hyresgäster att mejla in bilder på det som behöver repareras eller underhållas. Dessa bilder kommer sedan att mejlas vidare till kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson. Hyresgästföreningens argument är många, som att ABK behöver pengarna till underhåll, hyresgästerna beskattas dubbelt på ett sätt som inte villa- och bostadsägare gör och hyreshöjningar kan inte accepteras om de inte går tillbaka till hyresgästerna i någon form.

– Rent lagligt kan kommunen göra så här men måste också se till att bolaget mår bra, och man måste ta ansvar. Ett ansvar som inte regleras i lagen, säger Petra Lundh.

Läs ocksåHyresgäster sägs upp efter vapenhot och stenkastning

Den 21 mars tar kommunstyrelsen beslut i frågan, och 10 april ska ärendet behandlas i kommunfullmäktige. Skulle det gå igenom kan det få konsekvenser i kommande hyresförhandlingar, som hyresgästföreningen formellt kan begära när som helst.

– Det här är ingenting som vi går med på att ABK ska ha kompensation för. Vi har en deal, som ingår i förhandlingsöverenskommelsen, där hyreshöjningen ska gå till annat som till exempel underhåll, säger Petra Lundh.

Göran Sevebrant som är moderat styrelseordförande i ABK tror också det får konsekvenser.

Läs ocksåNya rekordvinsten - nära en miljard för MKB i Malmö

– Ja, självklart kommer det att försvåra förhandlingarna, säger han.

Som styrelseordförande säger han att han självklart hellre sett att pengarna stannat kvar i ABK, men att det inte kommer att påverka hyran under 2012. På längre sikt kan det dock göra det. Vad som nu händer är på grund av den nya lagen.

Får hyresgästerna nu vara med och bekosta kommunens budget?
– Ja, för bostadssociala ändmål.

Är det rätt?
– Jag kan varken säga att det är rätt eller fel.

Han menar att som kommunalt bolag har det i praktiken lägre kostnader via lägre räntor på grund av kommunala lån, jämfört med den privata sidan.

Hem & Hyra har försökt att nå kommunstyrelses ordförande Pierre Månsson (FP) men han har meddelat att han inte har möjlighet att kommentera Hyresgästföreningens namninsamling idag.

Kristianstads största oppositionsparti Socialdemokraterna vill heller inte kommentera frågan. Enligt Dan Berger (S), ledamot i kommunstyrelsen, har socialdemokraterna inte diskuterat hur partiet ställer sig i frågan, det ska göras på tisdag i nästa vecka.

Fakta: Ny lag ändrar spelregler

ABK:s vinst 2011 var 21 miljoner kronor. Förra året infördes en nya lag för kommunala bostadsbolag som säger att de ska drivas affärsmässigt och som tillåter kommuner att plocka ut mer vinst än tidigare om det främjar integration, social sammanhållning eller bostadsbehov för personer som kommunen har särskilt ansvar för.

Läs också Planer på barn – skäl nog till lägenhetsbyte HFAB i Halmstad gör 122 miljoner i vinst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.