Annons

När Almedalen kom till Solgården

Vänersborg Varför trängas i ett trångt Visby när man kan följa debatten på ett fridfullt Solgården? Igår samlades ett gäng bostadspolitiskt intresserade för att ta del av Hyresgästföreningens Almedalsdag.

Utanför är himlen blå. Vänerns vågor rullar in mot stranden och Hyresgästföreningens flaggor fladdrar i vinden. Men gänget som kommit till Solgården idag ska inte bada. De ska ta del av den bostadspolitiska debatten som förs under politikerveckan i Almedalen. Och de ska göra det via direktlänk.

– Förra året var jag på plats i Visby. Jag sprang på seminarier och lärde mig massor. I år testar jag den här varianten, säger Carolina Schönkvist och sätter sig till rätta i det ljusa samlingsrummet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Carolina kommer från Borås. Hon är aktiv i Hyresgästföreningen och ingår i det bostadspolitiska nätverk som bildades i höstas. Resan till Almedalen blev ett startskott för gruppens arbete.

Annons

– Det var fascinerande att se hur lobbyverksamheten bedrivs. Hur olika intresseorgansationer och företag planterar sina idéer och hur de tankarna sedan dyker upp i politiska debatter, nyhetsinslag och förslag, säger Carolina och nämner företrädare för bygg- och bostadsbolaget Veidekke som ett exempel:

– Deras företrädare saluförde den så kallade norska modellen där ett ägt boende, ofta i kooperativ form, utgör basen på bostadsmarknaden. Och de måste ha varit framgångsrika i sin lobbyism för sen tycker jag att de idéerna har dykt upp titt som tätt på många håll i debatten.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Klockan närmare sig ett och det är dags för dagens första seminarium. På den vita duken tar företrädare för Hyresgästföreningen, Fastighetsägarföreningen, allmännyttan och riksdagspolitiken plats.  Rubriken är ”Varför är det dyrare att bo i hyresrätt än bostadsrätt?”

Annons

– Vi ser den här dagen lite som ett test. Ett sätt att ta reda på om tekniken fungerar och om det känns värdefullt att ta del av seminarierna tillsammans via direktlänk. Faller detta väl ut så planerar vi att göra en större satsning nästa år med inbjudna gäster från bostadsbolag och politik. Då kan vi ha Almedalens debatter som utgångspunkt för en lokal diskussion om boendet, säger Jan Lundqvist, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.