Annons

När värden sa nej gav hyresnämnden grönt ljus för Fabians Atlantsegling

Lund Fabian Svedberg ville hyra ut sin lägenhet i andra hand för att kunna resa utomlands. Fastighetsägaren sade nej och hänvisade till bolagets policy. Nu har hyresnämnden kört över beslutet. "Det känns bra att vi fick rätt", säger Fabian Svedberg.
Fabian skulle segla över Atlanten och vann i domstol
Foto: Pixabay/Privat
Segelbåten på bilden är en genrebild.

Drömmen skulle bli verklighet. 20-årige Fabian Svedberg skulle lämna landet i ett helt år, bo på en segelbåt och samtidigt korsa hela Atlanten.

Under tiden ville han hyra ut sin lägenhet i andra hand, och detta på rätt sätt. Tvårummaren på femtio kvadrat ligger i östra Lund och han hade redan hittat en person som vill bo i lägenheten medan han var borta.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men svaret från den privata hyresvärden, Paulssons fastigheter, blev negativt. Bolaget hade tittat på sin policy och såg ingen möjlighet att ge godkänt.

”Tyvärr kan vi inte bevilja andrahandsuthyrning för detta. Skäl till andrahandsuthyrning är arbete och studier på annan ort utanför pendlingsavstånd samt samboprov”, stod det i mejlsvaret.

Tog strid i domstolen

Allt framgår av handlingarna i hyresnämnden dit Fabian Svedberg vände sig för att få hjälp.

– Jag fick tips om att man kunde skicka in en ansökan. Det är ju så pass lång tid det här handlar om och det var viktigt att få hyra ut. Jag tänkte att våra chanser var ganska goda, säger han.

Annons

Domstolen har nu granskat fallet och kör över hyresvärdens policy. Nämnden ger tummen upp för uthyrning i andra hand motiverat med planerna på längre utlandsresa med Atlantseglats.

Hyresnämnden i Malmö

I beslutet hänvisas till lagtexten där det står att ”beaktansvärda skäl” ska finnas för att ge godkänt för andrahandsuthyrning. Där nämns även ”längre utlandsvistelse”, det vill säga som minst löper över några månader, som ett giltigt skäl. Fastighetsägaren har ingen giltig anledning att vägra, enligt beslutet.

– Det känns bra att vi fick rätt och får hyra ut, säger Fabian Svedberg som har siktet satt på högskolestudier i bioteknik när han är tillbaka efter långresan.

Fastighetsägaren behåller sin policy

Han rekommenderar andra hyresgäster som hamnar i samma sits att inte ge sig vid ett första negativt besked.

– Gör ett försök och ansök till hyresnämnden för att få svart på vitt vad som gäller och så har man gjort allt man kan, säger han.

Annons
Läs också63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomisktSvart överhyra

Paulssons fastigheter ser ingen anledning att ändra sin generella inställning med anledning av vad hyresnämnden kommit fram till efter att ha studerat hyreslagen i detalj.

”Vi vidhåller vår policy och utgår från grunderna gällande andrahandsuthyrning, dvs samboprov, studier eller arbete på annan ort. Övriga anledningar behandlas efter hand de inkommer”, skriver ansvarig bostadsuthyrare på bolaget i ett mejl till Hem & Hyra.

Hyresnämndens beslut, som nu ger Fabian Svedberg rätt att hyra ut i andra hand, kan inte överklagas. Så ser regelverket ut.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.
Fakta: Så fungerar andrahandsuthyrning i hyreshus

Ett sönderrivet hyreskontrakt.

Den som tar in en inneboende i sin lägenhet, och bor kvar själv, behöver inte ha tillstånd.

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand utan att fråga fastighetsägaren om lov, så kallad svartuthyrning, kan förlora sitt kontrakt. Den som är missnöjd med ägarens beslut i frågan kan vända sig till Hyresnämnden, vilket är gratis, och få en omprövning via domstolen.

Lagen styrs av det som kallas ”beaktansvärda skäl” och som kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, en längre utlandsvistelse eller vad som beskrivs som särskilda familjeförhållanden.

En andrahandshyra får max ligga 15 procent högre än den förhandlade månadshyran, och detta kopplat till kvarlämnat möblemang. Den som hyr ut utan tillstånd och dessutom tar för mycket betalt kan begå ett brott med fängelse på straffskalan.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.