Annons

Nätet dras åt kring hyresbedragare på Rosengård

Malmö Flera bostadssökande lurades på pengar av en falsk hyresvärd i Malmö, via annonser på nätet. Polisutredningen lämnas snart över till åklagare som ska ta ställning till åtal.
Foto: Privat
Bedragaren tog kontakt på Facebook och ville skriva kontrakt

På ytan såg allt perfekt ut. Mannen annonserade på Facebook och ville hyra ut en lägenhet på Rosengård. Många blev intresserade. Flera personer betalade förskott och gick rakt i fällan.

I slutet av förra sommaren kontaktade en rad bostadssökande polisen efter att ha blivit blåsta på kontraktet. Lägenheten var en bostadsrätt som redan var uthyrd i andra hand.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hem & hyra har tidigare berättat om Nisreen som lurades att betala 15 500 kronor till mannen bakom annonsen. Hon såg aldrig röken av någon lägenhet.

Nu har polisutredningen gått in i ett slutskede. Innan sommaren kommer ärendet att lämnas över till en åklagare som ska ta ställning till en rättslig prövning.

— Det ligger väldigt nära att lämna vidare det här. Det är bara några små saker som återstår att göra, säger Thomas Szögi, polisinspektör på bedrägeriroteln i Malmö.

Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Flera av brottsoffren var nya i Sverige och dåligt insatta i hur hyresmarknaden fungerar. Några av dem skrev kontrakt och fick nycklar. På plats vid lägenheten var den redan bebodd av andra och nycklarna passade inte i låset.

Annons

Thomas Szögi nämner fyra till fem brottsoffer men vill inte berätta mot vem eller vilka som bedrägerimisstankarna riktas. Men Hem & Hyra har tagit del av uppgifter som visar att en 24-årig man från västsverige figurerar i utredningen. Mannen har ett kriminellt förflutet och pekades tidigt ut av personer som hade blivit lurade. Bilder, telefon-  och bankkontonummer och information om vem han var – uppgifterna sparades av flera drabbade.

Ingen person har frihetsberövats för bedrägerierna. Men i vintras greps den utpekade bedragaren av polisen i Malmö och anhölls senare misstänkt för ett rånförsök mot en butik. Den förundersökningen pågår fortfarande.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Enligt Thomas Szögis erfarenhet är det ovanligt med utredningar om lägenhetsbedrägerier i Malmö. I den mån de dyker upp är de knepiga att arbeta med.

— Brottet bedrägeri står på tre ben: skada, vilseledande och vinning. Det är svårt att utreda eftersom man måste kunna bevisa alla tre delarna, säger han.

Han rekommenderar att bostadsökande gör en noggrann kontroll av vem en lägenhet egentligen tillhör innan de för över några pengar. En direktkontakt med ägaren av fastigheten är aldrig fel, menar han.

Annons

— Den som ska hyra ut lägenheten måste också kunna legitimera sig. Som det ser ut idag måste man vara noggrann.

Hur påverkar bostadsmarkanden i Malmö förutsättningarna för bedragare?

— Det är svårt att få tag på lägenheter. När någon väl hittar en så blir de så glada att det går lite väl fort och man tänker inte efter. Det är för många människor i förhållande till tillgången på bostäder.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.