HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nationalmuseum ställs mot Helsingborgsrenovering

Helsingborg Miljonprogramsområdet Närlunda eller renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm? Någon av dem kan vinna. Båda är nominerade till Årets bygge 2019.
Foto: Helsingborgshem/Anna Danielsson Nationalmuseum
Miljonprogrammet Närlunda, söder om Helsingborg, byggdes under två år i början av 1970-talet. Nationalmuseum återinvigdes i oktober efter att ha varit stängt i fem år för ombyggnad och renovering.

Det klassiska miljonprogramsområdet Närlunda renoveras som bara den sedan flera år tillbaka. Nu har det som kallas Östra Närlunda med fyra niovåningshus nominerats till Årets Bygge 2019. I Helsingborgshems hus finns totalt 264 hyresrätter. Här har stammarna bytts, fasaden fått ny färg, loftgångar bytts ut, entréer byggs om och bottenvåningarna öppnats upp.

Totalt nomineras 20 projekt och bakom utmärkelsen står tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner. Årets Bygge ska lyfta fram exempel på det bästa byggbranschens presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.

Läs ocksåHyresgäster tvingas bajsa i hinkar under renovering

I Närlundas nominering poängteras det så kallade partneringsamarbetet mellan byggbolaget Peab och den kommunala hyresvärden Helsingborgshem. Det vill säga att de strukturerat från början av projektet arbetet tajt tillsammans för att hitta de bästa lösningarna. De har sedan i sin tur jobbat nära arkitektbyrån Sweco Architects.

Lyfts fram i nomineringen görs också arbetet med att öppna upp de fyra höghusens entréer och få in rörelse i bottenvåningarna för att öka tryggheten. Mosaikkonstverk har lyft fram, entréer har markerats med skärmtak och nummerskyltar och verksamheter som en fritidsgård har flyttat in i bottenplan.

I mars utses vinnaren. Närlunda tävlar bland annat mot den omskrivna renoveringen av Nationalmusem, Lunds nya tingrätt och Sergel torgs tätskiktbyte.

Läs ocksåHyresvärd om mystiska fläckar: Finns inget som heter häxsothäxsot

Förra årets vinnare var Östra Länken i Umeå.

Läs också Kakel blir plastmatta – då ska hyran höjas Över hundra miljoner lämnar skånska hyresvärdar Svårt att slippa hyreschock vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.