Annons

Nationalmuseum ställs mot Helsingborgsrenovering

Helsingborg Miljonprogramsområdet Närlunda eller renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm? Någon av dem kan vinna. Båda är nominerade till Årets bygge 2019.
Foto: Helsingborgshem/Anna Danielsson Nationalmuseum
Miljonprogrammet Närlunda, söder om Helsingborg, byggdes under två år i början av 1970-talet. Nationalmuseum återinvigdes i oktober efter att ha varit stängt i fem år för ombyggnad och renovering.

Det klassiska miljonprogramsområdet Närlunda renoveras som bara den sedan flera år tillbaka. Nu har det som kallas Östra Närlunda med fyra niovåningshus nominerats till Årets Bygge 2019. I Helsingborgshems hus finns totalt 264 hyresrätter. Här har stammarna bytts, fasaden fått ny färg, loftgångar bytts ut, entréer byggs om och bottenvåningarna öppnats upp.

Totalt nomineras 20 projekt och bakom utmärkelsen står tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner. Årets Bygge ska lyfta fram exempel på det bästa byggbranschens presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Närlundas nominering poängteras det så kallade partneringsamarbetet mellan byggbolaget Peab och den kommunala hyresvärden Helsingborgshem. Det vill säga att de strukturerat från början av projektet arbetet tajt tillsammans för att hitta de bästa lösningarna. De har sedan i sin tur jobbat nära arkitektbyrån Sweco Architects.

Annons

Lyfts fram i nomineringen görs också arbetet med att öppna upp de fyra höghusens entréer och få in rörelse i bottenvåningarna för att öka tryggheten. Mosaikkonstverk har lyft fram, entréer har markerats med skärmtak och nummerskyltar och verksamheter som en fritidsgård har flyttat in i bottenplan.

I mars utses vinnaren. Närlunda tävlar bland annat mot den omskrivna renoveringen av Nationalmusem, Lunds nya tingrätt och Sergel torgs tätskiktbyte.

Annons
Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Förra årets vinnare var Östra Länken i Umeå.

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.