Annons

Nej till att säga upp 95-åring

Göteborg Fastighetsägarna ville säga upp en 95-årig kvinna från hennes lägenhet. Istället skulle de ge bostaden till sin dotter. Men hyresnämnden avslår begäran.

Den 95-åriga kvinnan hyr sedan 1995 en lägenhet på nedervåningen i en större villa i Göteborg. På övervåningen bor husets ägare, ett par som köpte byggnaden 1997.

I höstas meddelade ägarna att kvinnans kontrakt skulle sägas upp, med utflyttning i februari. Anledningen var att paret ville att deras dotter och hennes sambo skulle bo där istället.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men den 95-åriga kvinnan vill inte lämna lägenheten där hon bott i 21 år. Till hyresnämnden i Göteborg uppger hon inte har behov av att flytta till äldreboende i nuläget och att hon skulle uppleva det som traumatiskt att behöva flytta ut.

Kvinnan påpekar även att det finns ett uthyrningsrum med pentry intill hennes lägenhet, med egen dusch och toalett i källaren. Rummet skulle kunna användas för att lösa dotterns akuta bostadssituation.

Annons

Hyresnämnden konstaterar att det gäller andra regler för uthyrning i tvåbostadshus än för affärsmässig uthyrning i flerbostadshus.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

I ett tvåbostadshus finns det normalt sett möjlighet för ägaren att säga upp hyresgäster med skäl som i det aktuella fallet. Men om hyresgästen inte vill flytta och det finns ömmande omständigheter är det helt enkelt den som behöver bostaden mest som ska få den.

I det här fallet anser hyresnämnden att den 95-åriga kvinnans behov är starkast. Ägarna har inte givit henne tillräckligt långt varsel för utflyttning och har inte heller erbjudit någon ersättningslägenhet. Hennes ålder och att hon bott så länge i lägenheten är också tunga skäl. Därför avslår hyresnämnden parets begäran att få säga upp kvinnan.

Annons
Läs också Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.