HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nej till byte av hyreslägenhet mot bostadsrätt

Malmö Kvinnan vill köpa en lägenhet och i samma affär byta bort sin hyresrätt. Ägaren MKB är skeptiska, säger nej och har lämnat åt hyresnämnden att avgöra om bytet är okej
Foto: Anders Paulsson

En hyresrätt på Gamla väster i Malmö, tre rum och kök och med en månadshyra på drygt 13 000 kronor. En bostadsrätt i samma område, en fyra till ett pris av 4,6 miljoner kronor.

Hyresgästens tanke var att köpa bostadsrätten och inom ramarna för samma avtal genomföra ett byte. Säljaren av bostadsrätten, en släkting till henne, skulle efter köpet flytta in i hyresrätten. Men MKB sade nej och nu blir bytet en domstolsfråga.

Läs ocksåAF Bostäder vill säga upp student

Kvinnan skriver i sin ansökan till hyresnämnden att hon letat efter en ny hyresbostad i samma område som hon bor i under flera år, men att hon inte hittat någon som lever upp till hennes krav. Hon för även fram att hennes familjs situation skulle bli bättre i bostadsrätten, att hyreslägenheten dragits med fuktproblem som lett till allergiska reaktioner hos familjemedlemmar.

Allt är påskrivet men köpet av bostadsrätten går bara igenom om mannen med bostadsrätten får byta till sig hyresrätten, skriver hon. Kvinnan menar att hon själv inte får några ekonomiska fördelar om affären skulle godkännas och genomföras.

MKB:s jurist Lars-Gunnar Larsson kan bara minnas två eller tre fall av den här typen som hamnat hos hyresnämnden sedan han började arbeta på bolaget 2009. “Mycket ovanligt”, konstaterar han. Juristen känner heller inte till att MKB skulle ha gått med på en sådan här lösning tidigare.

Läs ocksåHyresnämnden ska besöka överfylld lägenhet

I de här fallen lutar vi oss mot rättspraxis och sedan får nämnden lyssna på parternas argument och ta beslut. Det är vår grundinställning, säger han.

Det handlar ur bostadsbolagets synvinkel bland annat om att det är svårt att kontrollera den ekonomiska biten, som marknadsvärdet på bostadsrätten och slutpriset. Att kvinnan med hyresrätten och mannen som äger bostadsrätten är släkt är också en detalj som vägs in.

Det blir en konstig situation och därför låter vi nämnden pröva detta, säger Lars-Gunnar Larsson.

Läs ocksåRegionråd blir regionchef

Det finns inte något generellt hinder i lagstiftningen mot att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt. Hyreslagen gör ingen generell skillnad här och allt handlar om vilka förutsättningarna är i varje enskilt fall. Ett byte kan vara möjligt även om en värd säger nej men då hyresnämndens beslut går i motsatt riktning.

Läs också Största värden vill utöka rökförbud Samhällsbyggnadsbolaget fortsätter växa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.