HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nekas lägenhetsbyte trots läkarutlåtande – nu prövas saken

Kävlinge Den ena är i 85-års åldern och rädd för att bo på markplan. Den andra har ständig värk och vill bo just på bottenplan. Win-win med ett lägenhetsbyte. Men hyresvärden har invändningar.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresnämnden i Göteborg har sagt sitt.

När kvinnas kroniska värk blev för svår sålde hon sitt hus och flyttade in i en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget KKB i Kävlinge. I första hand ville hon bo i en lägenhet på markplan men när hon blev erbjuden en annan tackade hon ändå ja.

Detta fick en annan kvinna nys om, eller rättare sagt kvinnan son. Då hans mamma känner sig mycket rädd och otrygg med att bo på markplan, och detta bara blir värre och värre, engagerade han sig i att de båda kvinnorna skulle byta lägenhet.

Läs ocksåHFAB säger nej till byte

Men ansökan fick nej. Nu vill en av kvinnorna att Hyresnämnden i Malmö prövar saken. För hyresnämnden berättar hon att hon har ständigt nervvärk i kroppen och bland annat har opererat ryggen. Värken är kronisk, vilket också ett läkarutlåtande bekräftar, liksom att smärtan blir värre vid rörelse.

Det kommunala bostadsbolaget menar dock att kvinnan har bott så kort tid i lägenheten (från november förra året) att det krävs extra ”beaktansvärda skäl”. Enligt lagen krävs att alla inblandade parter har ”beaktansvärda skäl” och att de ska ha ”uppstått plötsligt och oväntat”. I detta fall borde kvinnan rimligtvis ha känt till sin ”sjukdomsbild” redan när hon tackade ja till lägenheten.

Till kvinnan skriver värden att de förstår att hon är besviken men att de ”har valt att tillämpa lagstiftningen strikt, vilket också är vår styrelses direktiv att vi ska göra”.

Läs ocksåVirginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

Ärendet är ännu inte uppsatt till förhandling.

 

Fakta: Lägenhetsbyte

Ett lägenhetsbyte måste alltid godkännas av hyresvärden. Den som nekas kan alltid få saken prövad i hyresnämnden. Om det finns ”beaktansvärda skäl” ska samtycke ges, till exempel vid skilsmässor och ändrade ekonomiska förhållanden. Om någon part har bott kortare tid än ett år i sin lägenhet är lagstiftningen hårdare och det ska finnas ett mycket stort behov av att få byta.
Källa: Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna

 

Läs också Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Därför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter” Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.