HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nio hyresgäster i jobb genom Vivallaupprustning

Örebro Upprustningen av Vivalla har även inneburit att nio hyresgäster har fått riktiga jobb och fyra har gått vidare till studier genom praktikplatser i projektet "boendebyggarna".

Det har gått ett år sedan Öbo startade det unika projektet boendebyggarna i Vivalla i Örebro och hittills har 22 hyresgästerfrån bostadsområdet haft praktikplats i tre till sex månader. Hem & Hyra skrev om projektet förra hösten.

Av dem har alltså nio gått vidare till ett riktigt jobb, och fyra till studier. Det är en bra siffra tycker Ann Hermansson Alm som är distriktschef i Vivalla för Öbo.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Det är extra glädjande eftersom det här är människor som stått ganska långt från arbetsmarknaden innan, säger hon.

Det var i upphandlingen som Öbo gick ut med att ett av kraven för entreprenörerna att kunna anlitas för att vara med i upprustningen av Vivalla, var att ta emot praktikanter.

Och det gällde alla i byggnadsprojektet, även underleverantörer. Så de som har fått jobb har fått det inom allt från att städa byggbarackerna till markanläggning till byggande.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Att företagen i upphandlingen förband sig att ta emot praktikanter, fick inte kosta Öbo och deras hyresgäster något extra, utan lönen kommer från Arbetsförmedlingen.

Planen är att ta emot mellan 50- 80 Vivallabor mellan 2013-2017, då renoveringen pågår.

Läs också Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.