Annons

Nödrop i hyresnämnden

Gävle Renoveringarna av miljonprogrammen handlar inte bara om nya duschar och klinkers. Det handlar också om förtvivlade hyresgäster som inte kan bo kvar när hyrorna höjs.
Gavlegårdarnas renoveringar i Sätra innebär hyreshöjningar som alla inte klarar. Två av dem mötte sin hyresvärd i hyresnämnden i dag. Foto: LENA MATTSSON

Kommunala Gavlegårdarna renoverar på Sicksackvägen för att skapa en ny grönare stadsdel men det är inte till glädje för alla. Det framkom när hyresnämnden i dag behandlade två ärenden där hyresgäster inte sagt ja till de kommande renoveringarna av badrum och kök.

Den ena hyresgästen, en ensamstående trebarnsmamma, sa flera gånger:

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vad ska hända med mig och barnen, ska vi bo på gatan!? Jag flyttade till en lägenhet jag hade råd med och jag tänker inte gå till socialen, det vägrar jag.

Den andre hyresgästen konstaterade att sjukdom inte är något man väljer och att han inte kommer att klara en hyreshöjning på 1 200 kronor på sin sjukersättning:

Annons

– Jag vill inte flytta men jag kommer att tvingas till det. Dessutom mister jag mina köpoäng och får dubbla hyror och alla kostnader i samband med flytten. Jag hade hoppats på en förlikning.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Gavlegårdarnas representanter talade om kollektivet hyresgäster, lika regler för alla och att några individuella lösningar inte är aktuella.

Hyresnämnden meddelar sitt beslut i ärendet om två veckor.

Annons

Hem & Hyra skrev om ett av fallen i slutet av oktober.

Läs ocksåMaria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”Tvådelad bild. Till vänster: närbild på Maria Krooks ansikte, hon ler och har ljust långt hår. Till höger: Bild på en tom sandstrand, hav och himmel. Det ser ut att vara mulet.
Läs också Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.