Annons

Nollalternativ och öppettider i västsvenska motioner

Västra Götaland Det har kommit in flera motioner inför årsmötet i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Bland annat vill motionärerna att föreningen ska kräva nollalternativ vid renoveringar, och att regionkontoret ska vara bemannat kvällar och helger.
Foto: Gustaf Görfelt
På lördag 21 april är det årsmöte för Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Bilden är från förra årets regionfullmäktige.

Hyresgästföreningen ska driva möjligheten att boende helt ska kunna slippa hyreshöjningar vid renoveringar. Det kravet restes redan vid förra årets regionfullmäktige i en motion undertecknad av en lång rad förtroendevalda och andra medlemmar.

Den gången blev resultatet att regionstyrelsen lovade ta fram ett förslag på hur regionen ska arbeta med nollnivåer.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Inför årets fullmäktige på lördag har svaret kommit. Regionstyrelsen föreslår att Hyresgästföreningen Västra Sverige ”i samtliga förhandlingar gällande ombyggnation ska arbeta för att, om förutsättningarna finns, kunna teckna överenskommelser som innehåller en noll-nivå.”

Att formuleringen innehåller en minst sagt tydlig brasklapp förklarar regionstyrelsen med att det under gällande lagstiftning inte är möjligt att alltid kräva nollalternativ.

Samtidigt lyfter styrelsen fram Bostadsbolagets planerade experiment med nollalternativ i Hammarkullen, och att det är viktigt att regionen backar upp detta pilotprojekt.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Mattias Axelsson är författare till motionen. Han är förvånad över svaret.

Annons

– Jag tycker det är en ganska tandlös formulering. Tänker vi att Hyresgästföreningen ska jobba som regionstyrelsen föreslår, så blir det fortfarande fastighetsägaren som bestämmer om det ska finnas ett nollalternativ, säger Mattias Axelsson.

Han menar att föreningen, trots nuvarande lagstiftning, skulle kunna välja en mycket mer offensiv linje.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Vi borde driva nollalternativ varje gång. Sedan inser jag också att det inte kommer att lyckas vid varje förhandling, men de gånger vi misslyckas måste vi då göra en konsekvensanalys varför. Vi måste våga utmana det rådande systemet. Hyror är en förhandlingssak, de regleras inte via lag, säger Mattias Axelsson.

En annan motion kommer från Hyresgästföreningen Angered. Som Hem & Hyra tidigare har berättat vill Angeredsföreningen att Hyreskommissionen avskaffas. Dessutom anser motionärerna att det bör instiftas en landsomfattande protestdag mot marknadshyror och ökande klyftor.

Även lokala hyresgästföreningen Slottsälven har skickat in ett yttrande där hyreskommissionen ifrågasätts.

Annons

Ytterligare en motion kommer från Magnus Andersson i lokala hyresgästföreningen Båtsmanstorpet, Härryda. Den handlar om att öppettiderna på regionkontoret och Arena: Första Lång borde utökas till klockan 18 på helgfria vardagar (istället för till 16.30 som i dag) och dessutom ha öppet lördagar och storhelger klockan 10–14. Detta för att utöka servicen till förtroendevalda.

Regionstyrelsen påpekar i sitt svar att det redan nu är möjligt för förtroendevalda att använda Arenan och andra möteslokaler när som helst de har behov av dem. Att dessutom utöka bemanningen skulle kräva antingen mer ekonomiska resurser eller en omfördelning där andra saker måste prioriteras ned.

En sådan förändring vill inte regionstyrelsen genomföra i nuläget. Däremot förbinder sig styrelsen att bevaka hur Arenan ska användas och följa upp frågan om möjligheten att öka tillgänglighet och service.

Läs också Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.