HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nordanstigs Bostäder överväger rivning – och bygger nytt­

Nordanstig Nordanstigs Bostäder lyckas inte hyra ut alla lägenheter i Hassela och Strömsbruk och diskuterar nu rivning. Samtidigt ska bolaget bygga ett modernt passivhus i Gnarp.
Foto: Pixabay/Nordanstigs Bostäder
Nordanstigs Bostäder överväger rivning av bostadshus i Hassela och Strömsbruk, samtidigt som man står i startgroparna för att bygga nya lägenheter i form av ett passivhus i Gnarp (fotot till vänster är inte från någon av de aktuella orterna).

Ett hus på Humlegårdsvägen 3 i Strömsbruk och ett på Nordanbrovägen 7 i Hassela har belagts med uthyrningsstopp, i väntan på beslut om framtiden.

– Rivning är något vi gör i sista hand. Vi tittar fortfarande på om husen kan användas till något annat. I Hassela har vi fört diskussioner med en vårdaktör, säger Birger Tellin, vd på Nordanstigs Bostäder.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har bolaget försökt öka intresset för lägenheterna i Hassela och Strömsbruk genom en hyres­­­rabatt på halva hyran under ett år.

– Men vi har förstått att det till stor del är kommunikationer och tillgång till samhällsservice som är avgörande, säger Birger Tellin.

Blir det en rivning kommer de som bor i de aktuella husen att få förtur till andra lägenheter, samtidigt som Nordanstigs Bostäder står för alla kostnader vid flytten. Beslut ska fattas under nästa år.

Läs ocksåEmma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan, samt ett nybyggt hus i gammal stil.

– Vi kan inte stå alltför länge med tomma lägenheter, som kostar i bland annat uppvärmning. Det är svårt att försvara att andra hyresgäster får betala för det, säger Birger Tellin.

Samtidigt satsar Nordanstigs Bostäder på andra håll i kommunen. I november var det inflyttning i ett hus i Bergsjö som har byggts om till åtta lägenheter. Och i vår påbörjas bygget av ett passivhus i Gnarp med åtta lägenheter. Huset ska producera egen el genom solceller på taket. Genom att bygga i egen regi håller bolaget nere kostnaderna, samtidigt som driftskostnaderna kommer att bli lägre än för andra hus genom att man sparar energi.

– Huset ska bli så energisnålt att det totalt sett över året producerar mer energi än det gör av med. Vi tittar också på möjligheter att ta tillvara regnvatten, säger projektledaren Olaf Jung på Nordanstigs Bostäder.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.
Läs också Slussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggas Här "röstar" Storviksborna inför nybygge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.