Annons

Nordanstigs Bostäder överväger rivning – och bygger nytt­

Nordanstig Nordanstigs Bostäder lyckas inte hyra ut alla lägenheter i Hassela och Strömsbruk och diskuterar nu rivning. Samtidigt ska bolaget bygga ett modernt passivhus i Gnarp.
Foto: Pixabay/Nordanstigs Bostäder
Nordanstigs Bostäder överväger rivning av bostadshus i Hassela och Strömsbruk, samtidigt som man står i startgroparna för att bygga nya lägenheter i form av ett passivhus i Gnarp (fotot till vänster är inte från någon av de aktuella orterna).

Ett hus på Humlegårdsvägen 3 i Strömsbruk och ett på Nordanbrovägen 7 i Hassela har belagts med uthyrningsstopp, i väntan på beslut om framtiden.

– Rivning är något vi gör i sista hand. Vi tittar fortfarande på om husen kan användas till något annat. I Hassela har vi fört diskussioner med en vårdaktör, säger Birger Tellin, vd på Nordanstigs Bostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har bolaget försökt öka intresset för lägenheterna i Hassela och Strömsbruk genom en hyres­­­rabatt på halva hyran under ett år.

– Men vi har förstått att det till stor del är kommunikationer och tillgång till samhällsservice som är avgörande, säger Birger Tellin.

Annons

Blir det en rivning kommer de som bor i de aktuella husen att få förtur till andra lägenheter, samtidigt som Nordanstigs Bostäder står för alla kostnader vid flytten. Beslut ska fattas under nästa år.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

– Vi kan inte stå alltför länge med tomma lägenheter, som kostar i bland annat uppvärmning. Det är svårt att försvara att andra hyresgäster får betala för det, säger Birger Tellin.

Samtidigt satsar Nordanstigs Bostäder på andra håll i kommunen. I november var det inflyttning i ett hus i Bergsjö som har byggts om till åtta lägenheter. Och i vår påbörjas bygget av ett passivhus i Gnarp med åtta lägenheter. Huset ska producera egen el genom solceller på taket. Genom att bygga i egen regi håller bolaget nere kostnaderna, samtidigt som driftskostnaderna kommer att bli lägre än för andra hus genom att man sparar energi.

Annons

– Huset ska bli så energisnålt att det totalt sett över året producerar mer energi än det gör av med. Vi tittar också på möjligheter att ta tillvara regnvatten, säger projektledaren Olaf Jung på Nordanstigs Bostäder.

Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.