HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rea på hyresrätter ingen succé

Nordanstig Kommunala Nordanstigs Bostäder slumpar ut lägenheter för halva hyran. Men rabattkampanjen har inte blivit någon större succé. Flera av de som varit intresserade av att bo billigt uppfyller inte kraven som normalt ställs på en hyresgäst.
Nya hyresgäster i två av Nordanstigs Bostäders områden får halva hyran efterskänkt.

Nordanstigs Bostäder är ett företag med få lägenheter utspridda på många orter och med extremt höga taxor.

– Och så har vi förväntningar på oss att hålla låga hyror, säger vd:n Birger Tellin lakoniskt.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Kommunbolagets 766 lägenheter finns på nio orter i en kommun som i princip bara består av glesbygd. Och på några av orterna är bostadsbristen som det pratas om i större delen av Sverige ett totalt okänt fenomen.

I Hassela och Strömsbruk håller Nordanstigs Bostäder på att successivt tomställa fastigheter för eventuellt beslut om rivning. När en lägenhet blir tom spärras den från uthyrning.

På ett styrelsemöte i vintras väcktes idén om att köra en rabattkampanj på de två orterna. Alla nya hyresgäster erbjöds halverad hyra under första halvåret.

Läs ocksåPrivatvärdar i Kungsbacka höjer hyrorna för 2 700 hushåll

Resultatet har blivit sådär. Tre lägenheter i Strömsbruk har reats ut. I Hassela har ingen lägenhet hittills hyrts ut med rabatt.

– Det är flera som varit intresserade men som vi inte kunnat hyra ut till, berättar Birger Tellin.

Inte oväntat lockade rabattkampanjen i första hand sökande med en svag privatekonomi. Och med hyresskulder sedan tidigare eller betalningsanmärkningar platsar de inte även om ingångshyran är extremt låg.

Läs ocksåVara bostäder säljer hus i Kvänum i kritiserad affär

– Vi ger inte avkall på våra normala regler. Finns det ingen som går i borgen för personer med hyresskulder eller betalningsanmärkningar kan vi inte hyra ut.

Ingen risk att ni sänker värdet på egna produkten genom att hyra ut för halva priset?

– Jo, så är det. Det är en balansgång. Samtidigt är alternativet att få in i alla fall några kronor än ingenting alls. Det kostar ju att ha lägenheter stående tomma också. Och vi har inte samma marginaler som större företag, säger Birger Tellin.

Läs också Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg Betalade hyran för sent – mor och dotter mister hem i Kungbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.