Annons

Norrlands juristhjälp värt 2,4 miljoner

Jämtland En hyresgäst fick tillbaka över 38 000 kronor för felaktig hyreshöjning. En annan slapp betala en oväntad flyttfaktura på 43 200. Att utnyttja Hyresgästföreningens jurister kan visa sig vara riktigt lönsamt.
Foto: Anna Hultberg
Många av de ärenden som genererat pengar tillbaka till hyresgästen har handlat om störningar, till exempel från ett närliggande bygge eller granne. Medlemmar som drabbats av ogiltiga hyreshöjningar har också fått stor återbäring via juristerna under året som gått.

Medlemmar i Hyresgästföreningen har rätt till juridisk hjälp när en tvist uppstår. Ofta handlar det om pengar. Som att hyresvärden har höjt hyran utan att förhandla den först eller att hyresgästen tycker sig ha rätt att få tillbaka en del av hyran på grund av störningar eller ohyra. Eller att man vill bestrida en oförtjänt flyttfaktura.

Hyresgästföreningen region Norrland har fem jurister som hjälper till och för medlemmarnas talan vid rättstvister.
En summering av 2017 visar att juristernas hjälp i kronor räknat var värt närmare 2,4 miljoner fördelat på cirka 250 ärenden. Pengar som utan hyreslagen och juristernas agerande annars orättmätigt hade hamnat i hyresvärdens ficka.
Jämfört med 2016 har beloppet ökat med 35 procent.
– Det är glädjande att vi kunnat vara till nytta och hjälpa våra medlemmar i så stor utsträckning under året som gått. Med vår kompetens i ryggen ökar möjligheten att få rätt i en boendetvist, säger Niclas Sundell, chef för juridikenheten Hyresgästföreningen region Norrland.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Summan fördelat över de fyra norrlandslänen:

Annons

Jämtland: cirka 500 000 kronor
Västernorrland: cirka 700 000 kronor
Västerbotten: cirka 600 000 kronor
Norrbotten: cirka 450 000 kronor

Cirka 130 000 kronor är inte kopplat till något specifikt län.

Annons
Läs ocksåSå mycket kan din hyra sänkas
Läs också Hyresgäst krävdes på 58 000 för slitage – slipper betala Vad får du fixa hemma - läs juristens svar Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.