HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vad får du fixa hemma – läs juristens svar

Nyheter Får jag byta ut kyl och frys utan att fråga värden om lov? Kan jag måla om köksluckorna? Förbundsjurist Susanna Skogsberg svarar på hyresgästernas frågor om renovering.

Jag glömde informera värden om ett jack i golvet och annat slitage när jag flyttade in. Finns det risk att jag krävs på ersättning trots att jag inte orsakat skadorna?

Hyresvärden måste bevisa att skadorna är onormalt slitage och att de har uppkommit under den tid då du hyrt lägenheten. Finns det inget besiktningsprotokoll blir det förstås svårare för hyresvärden att bevisa att skadorna uppkommit under tiden du hyrt. Om protokollet visar att inga skador fanns när du flyttade in ska du bestrida, men det kan vara svårt att bevisa att skadorna faktiskt fanns där.

Vi har själva betalat persienner i alla rum, parkettgolv i sovrummen samt installerat diskmaskin och tvättmaskin. Gör detta att vi får en högre hyra trots att värden inte medverkat till den förbättrade standarden?

Det här ska inte påverka hyran alls.

Blir jag ersättningsskyldig om jag har rökt inomhus? Det står inget om förbud i kontraktet och ser inte så farligt ut som värden påstår.

Det finns inget förbud mot att röka inne, men om man inte gör tillräckligt för att begränsa skadorna kan man bli ersättningsskyldig.

Vi anlitade en professionell målare som satte upp en rolig fondtapet med brokigt djungelmotiv i barnens rum. Kan värden begära att vi ska tapetsera om nu när vi ska flytta – bara för att han tycker att tapeten är för brokig?

Hyresgäster har rätt att sätta personlig prägel på lägenheten utan värdens tillstånd. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört och väljer man en tapet ur en tapetkollektion får det i de allra flesta fall anses vara acceptabelt. Men vid extrema färg- och mönsterval kan du bli ersättningsskyldig. Men det är inte värdens privata åsikt som avgör vad som är extremt. Det måste göras en objektiv bedömning, och till sist kan frågan avgöras i domstol.

Värden vill att jag bekostar en omtapetsering. Får jag själv ta dit en hantverkare som är billigare?

Du får tapetsera själv om du vill, bara det är fackmannamässigt utfört. Eller om du föredrar det; anlita en målare som utför arbetet.

Min katt har gjort klösmärken i tapeten, och värden påstår att det luktar kattkiss. Men katten har aldrig kissat inomhus. Måste jag betala?

Kattens klösmärken blir du ersättningsskyldig för. Likaså om det luktar kattkiss ifrån golv eller liknande. Men beloppet kan jämkas.

Jag har en tung tv på en bänk med fyra hjul. När den flyttas blir det spår i golvet, som nyligen slipats. Blir jag ersättningsskyldig?

Risken finns! Det måste bedömas vad som är normalt slitage och vad hyresgästens vårdplikt innebär i detta sammanhang. Ta hjälp av Hyresgästföreningen!

Rutan i balkongdörren gick sönder när jag stängde dörren. Låset har länge varit trögt. Jag gjorde en felanmälan och fick till svar att jag inte behövde stå för det. Två månader senare kom en faktura på 1 867 kronor. Det står att jag blivit informerad om att jag ska betala trots att jag inte har blivit det. Då hade jag själv fixat rutan. Är jag skyldig att betala?

Om det var en ren olyckshändelse ska värden stå för kostnaden. Om du varit oaktsam blir du ersättningsskyldig. Det är en bedömningsfråga. Ta hjälp av Hyresgästföreningen!

Kan man installera nya vitvaror i en hyresrätt?

Ja, men rådgör med din värd innan så att ledningar och liknande är anpassat. Låt en fackman utföra installationen. Kom ihåg att befintliga vitvarorna är värdens egendom. Dem måste du spara.

Köksluckornas färg flagade och jag målade om dem. Värden säger att det inte är fackmannamässigt utfört och att jag måste betala.

Avgörande är om det är fackmannamässigt utfört. Om inte får du betala. Men beloppet kan jämkas för tiden som gått sedan de senast målades av värden.

Jag har bott jättelänge i min lägenhet. Blir jag skyldig att betala reparationer om jag flyttar till äldreboende?

Antalet år har ingen betydelse. Vid flytt görs en besiktning och bedömning om slitaget är onormalt eller ej. Har du vårdat lägenheten ska du inte behöva betala något.

Jag tappade en parfymflaska i handfatet och det blev en spricka. Kan värden tvinga mig att ersätta handfatet med ett nytt? Handfatet är gammalt och slitet, och jag tappade ju inte flaskan med flit.

Du blir ersättningsskyldig. Man bör inte förvara saker som riskerar att skada något om man tappar dem. Däremot kan själva beloppet jämkas med tanke på hur gammalt handfatet är.

Min värd säger att jag inte får borra eller spika i väggarna, trots att jag har lovat att spackla igen och måla över. Jag kan därför inte montera hyllor och speglar. Är det okej?

Du får borra och spika även om det står i hyresavtalet att du inte får det. Men det måste göras fackmannamässigt, annars kan du bli ersättningsskyldig.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.