Annons

Hyresgäst felparkerade bilar och blockerade grannarnas garage – blir av med lägenhetskontrakt

Stockholm En hyresgäst har med sina felparkeringar stört sina grannar så mycket att han blev uppsagd från sin lägenhet. Mannen har parkerat på grannarnas parkeringsplatser och ställt sig framför deras garage så de inte kommit ut med bilen. Hyresgästen hävdar att det rör sig om enstaka händelser. Efter ett beslut i hovrätten tvingas hyresgästen flytta.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ett hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden har dömts för olaga hot och förföljelse. Ett hyresråd sitter som ordförande i hyresnämndens förhandlingar och rollen kan jämföras med en domares i en tingsrätt.

Störningsärendet som handlar om en hyresgäst i ett bostadsområde i Stockholm är av det ovanligare slaget.

Huvudroll i historien är den uppsagda hyresgästens buss och bilar som tillhör honom eller närstående till mannen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

En hyresgäst som har parkeringsplats i området berättar att det varit problem i många år.

– Han har ställt sig på allas parkeringar, kors och tvärs och hit och dit. Han har skapat egna regler, säger personen som vill vara anonym.

Beskrivningen om mannens agerande stöds av handlingar i hyresnämnden där det konstateras att mannen brutit mot parkeringsregler sedan 2015. En mängd bilder har skickats in för att visa mannens felparkeringar.

Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Ställt sig på grannarnas p-platser

Till exempel har han och hans barn ofta parkerat bilen utanför sin port. Men de har även vid upprepade tillfällen parkerat på grannarnas parkeringsrutor, enligt handlingar i hyresnämnden.
Och han har inte nöjt sig med en parkeringsplats. Enligt bilderna har mannen parkerat på både parkeringsplats 1, 2, 3 och 5, 9.

Själv har mannen hyrt parkeringsplats nummer 7.

Mannen har bland annat parkerat sin bil på andra hyresgästers parkeringsplatser.

Ett annat problem som orsakat rejäl irritation i området är att mannen har parkerat sin buss på parkeringsplatser, vilket gjort att det svårt för de som har parkeringsplatsen bredvid mannens att komma in i sina bilar.

Hyresvärden menar att bussen inte får plats i en parkeringsruta och därför inte får parkeras på mannens parkeringsplats.

Brutit mot flera regler

Men i hyresnämndshandlingarna finns bildbevis som visar att hyresgästen även har ställt sig framför garageportarna där grannarna har sina bilar – följden har blivit att de har haft svårt att komma in eller ut ur sina garage.

Annons

Många gånger har han parkerat på platser i bostadsområdet där han inte får stå.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Sammantaget slutade det med en mängd klagomål från grannar vilket ledde till att han sades upp 22 april 2021.

Mannen hänvisar till ryggproblem

Mannen och hans ombud håller inte med om bilden som målas upp av grannar och fastighetsskötare. De hävdar att det rör sig om enstaka felparkeringar genom åren.

De menar också att majoriteten av bilderna som används som bevis inte är fråga om felparkeringar eftersom han säger sig ha haft tillstånd att parkera på sina grannars p-platser.

Han hävdar också att bussen visst fått plats i en parkeringsruta och inte hindrat någon från att komma in i sin bil.

Hyresvärden har vid flera tillfällen skickat ut rättelseanmaningar om att mannen måste upphöra med sina felparkeringar, men han säger sig inte ha fått en stor del av dessa.

Enligt mannen har det rört sig om snabba stopp för att lasta ur och i saker ur bilen – något som han menar hänger ihop med att han har problem med ryggen.

Tror inte på mannens historia

Men hyresnämnden konstaterar att mannens berättelse, att det ska ha rört sig om korta parkeringar och att han haft tillåtelse att parkera på grannarnas parkeringsplatser, motbevisas av flera vittnen.

Sammantaget konstaterar hyresnämnden att hyresvärden har visat att mannen stört sina grannar rejält och att felparkeringarna fortsatt efter tillsägelse. Därmed har hyresgästen förverkat sin hyresrätt och ska flytta.

Annons

Efter hyresnämndens beslut i våras så har mannen dock bättrat sig enligt en hyresgäst i området.

– Ja det har inte varit några problem på senare tid, säger personen.

Det slutade med att mannen överklagade hyresnämndens beslut till hovrätten. I hovrätten hävdade mannen att han har bott i lägenheten i över tio år, skött och att han och barnen är i behov av lägenheten och inte har någon annanstans att bo.

”Struntat i regler”

Men hovrätten avslår överklagan enligt ett beslut i slutet på oktober.

De motiverar beslutet med att mannen under flera år struntat i gällande regler och fortsatt trots tillsägelser, något som fått allvarliga konsekvenser för grannarna.

Enligt hovrätten kan det inte ”betraktas som annat än uppenbart trots” från hyresgästens sida, skriver hovrätten som slår fast att hyresgästen ska flytta omedelbart.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresgästen som inte vill svara på några frågor.

Läs också Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Sven renoverade toaletten – vräks från lyxvåning Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.