HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Notoriskt sen med hyran – måste flytta

Växjö Inte en enda gång sedan hyresgästen flyttade in i oktober 2010 har hyran betalats i rätt tid till Växjöhem. Nu får hon inte bo kvar längre, enligt hyresnämnden.

Hon har varit sen med hyran varje månad sedan hon för drygt två år sedan flyttade in i sin lägenhet hos Växjöhem ute på Teleborg. 

Vid 18 tillfällen har hon varit sen med hyran en månad eller längre.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Dessutom var fyra månadshyror obetalda, när hyresnämnden hade sitt möte i början på december.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut som kom i veckan:

”Hennes misskötsamhet när det gäller att betala hyran överstiger med mycket bred marginal vad som krävs för att en hyresgäst ska förlora sin rätt till förlängning av hyresavtalet. Vad hon anfört som anledning till detta utgör inte relevant ursäkt för misskötsamheten.”

Annons
Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Enligt hyresnämnden är utgångspunkten att hyresgästen är skyldig att betala hyran oavsett om avi skickats ut från hyresvärden. Men om hyresvärden försvårar för hyresgästen att betala i rätt tid genom att inte skicka ut avier under tiden fram tills rätten att bo kvar har prövats, kan det under särskilda förhållanden inverka på bedömningen.

Men det gör det inte i detta fall, enligt hyresnämnden:

”I ett så uppenbart fall som detta och då det gått så långt tid är detta dock utan betydelse.”

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Men det har visst betydelse, tycker Hyresgästföreningen som företräder den 44-åriga hyresgästen.

Hyresgästen har nämligen inte fått avier från Växjöhem efter uppsägningen och hon har även gjort allt i sin makt för att kunna betala sin hyra trots avsaknaden av avier. Hon har bland annat försökt betala genom Forex och även genom sin elfaktura, vilket inte gått. Även hennes sambo har erbjudit sig att teckna borgen för henne.

Annons

Enligt Hyresgästföreningen beror hennes tidigare sena hyror på att hon varit långtidsarbetslös. Men sedan november i år har hon fått heltidsjobb så situationen har avsevärt förbättrats för henne att kunna klara hyrorna i framtiden.

Att hon inte fått några avier förklaras av Växjöhem att de haft felaktiga rutiner som gjort att hyresgäster åkt ut ur systemet vid uppsägning och att detta har rättats till.

Hyresnämnden beslutar att hyresgästen måste flytta senast 31 mars, annars väntar avhysning. Men det datumet kan komma att ändras för först ska ärendet till hovrätten. Hyresgästföreningen har nämligen beslutat att överklaga hyresnämndens beslut.

Läs också Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.