Annons

Nu är Österbymo hemma på riktigt för Emma Juhlin

Ydre Emma flyttade till en ort som hon inte visste något om, där hon inte kände någon. Det tog tid innan Österbymo blev hemma på riktigt.
Foto: Jakob Kindesjö
Även om Emma Juhlin trivs som sig själv gillar hon att spela någon annan. Hon är så kallad lajvare och håller på med levande rollspel. ”Jag älskar medeltiden och har en hel garderob full med kläder och attribut som har med medeltiden att göra.”

Hon bor mitt i Österbymo, men har ändå tallskogen inpå knuten. Ibland ser Emma Juhlin rådjur när hon tittar ut genom fönstret. Mellan stammarna skymtar på andra sidan dungen hennes arbetsplats, Svenska kyrkans församlingsexpedition, där hon arbetar som barn- och ungdomsledare.

I Österbymo är det nära till det mesta. Här bor cirka 900 personer och i hela Ydre kommun 3 600. Emma blev en av dem för några år sedan, när hon efter att ha sökt jobb i hela Sverige fick napp just här.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Då visste jag inte ens var Ydre låg.

Hon kommer från Sala, men har också bott i Södertälje medan hon studerade där.

Att få lägenhet i Österbymo gick lätt.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Jag ringde direkt till Ydrebostäder och det var inga problem.

Annons

Men hon var inte nöjd med lägenhetens standard.

– Jag ville att de skulle renovera. När jag tjatade lite fick jag till sist välja tapeter till vardagsrummet och sovrummet.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

– Jag bor i en trea på 70 kvadrat. Det är stort för en person, men några gånger om året kommer familjen och hälsar på och då är det bra med plats.

Att vara nyinflyttad i en så liten ort har inte varit lätt.

– Det händer inte mycket här, det finns inte så många ställen att träffa nya människor på. Det tog jättelång tid att få kompisar. Alla känner varandra sedan barnsben och det är svårt att komma utifrån och trycka sig in i en grupp. Det har varit jättejobbigt.

Annons

Att engagera sig i Hyresgästföreningen var ett sätt att försöka skapa ett kontaktnät. Men där är få i hennes egen ålder.

– Många unga flyttar så fort de gått ut skolan. En del kommer tillbaka senare i livet.

Att få fler av de unga som ändå bor kvar att engagera sig är något hon vill jobba med. I våras var Emma också med och förhandlade hyrorna för alla som bor hos Ydrebostäder.

– Det är bra att bo här. Men man måste ha körkort, annars går det inte, säger hon.

Fakta: Emma Juhlin

Ålder: 27 år.

Bor: I en hyrestrea på 70 kvadratmeter på Solstigen i Österbymo.

Yrke: Barn- och ungdomsledare och informatör inom Svenska kyrkan.

Familj: Mamma och pappa i byn Kila utanför Sala och en lillebror i Västerås.

Övrigt: Tycker om att sjunga, helst gospel. Är med i kyrkokören.

Läs också Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.